Nove obaveze za prevoznike od 12.02.2017. godine

od strane | okt 17, 2016 | Preduzetnici, Privredna društva, Trgovina | 7 Komentari

Zakon o prevozu tereta u drumskom saobraćaju usvojen tokom 2015. godine stupa na snagu 12. februara 2017. godine.

Ovim zakonom uređuju se uslovi i način obavljanja javnog prevoza tereta i prevoza tereta za sopstvene potrebe i to u domaćem i međunarodnom drumskom saobraćaju.

Javni prevoz tereta u smislu ovog Zakona je prevoz tereta u drumskom saobraćaju kod koga privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje obavlja prevoz naplaćuje uslugu prevoza ili ostvaruje bilo kakvu direktnu ili indirektnu ekonomsku korist na osnovu obavljanja tog prevoza;

Prevoz tereta za sopstvene potrebe definisan je kao prevoz tereta u drumskom saobraćaju koji domaće privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, poljoprivrednik, odnosno strano pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice obavlja bez naknade u vezi sa poslovima iz svoje delatnosti. 

Zakon propisuje uslove koji treba da budu ispunjeni da bi se prevoz tereta smatrao sopstvenim, kao i obavezu opštinske, odnosno gradske uprave, odnosno uprave grada Beograda da vodi evidenciju o subjektima koji obavljaju prevoz tereta za sopstvene potrebe.

U te svrhe, domaće privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, odnosno poljoprivrednik podnosi zahtev za upis u evidenciju opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, odnosno upravi grada Beograda, uz podnošenje odgovarajućih dokaza.

Za obavljanje javnog prevoza tereta biće potrebna licenca za prevoz, kako za prevoz tereta u domaćem tako i za prevoz tereta u domaćem i međunarodnom drumskom saobraćaju.

Za prevoz tereta za sopstvene potrebe neće biti potrebna licenca za prevoz.

7 Komentari

 1. djordje

  Veoma korisno i usmereno u razvojnom smeru i struke i entuzijazma.
  Pozz, Djordje

  Odgovori
 2. Dragan M.

  Novi zakon je i dalje dosta neprecizan kada je reč o razlici prevoza za sopstvene potrebe i javnog prevoza tereta. Posebno član 3. tačka 3. Da li proizvođač koji svoju proizvedenu robu dostavlja svojim vozilima krajnjim kupcima vrši javni prevoz tereta ili prevoz tereta za sopstvene potrebe?
  Nažalost, nakon dobijenog službenog mišljenja i dalje nemam precizan odgovor.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Dragane,

   Svrha ovog teksta je bila da čitaoce informiše da su ove zakonske odredbe na snazi od 01.01.2017. godine. S obzirom da se mi bavimo knjigovodstvom, tu se naša aktivnost u vezi sa ovom temom završava 🙂

   Trudimo se da informišemo i o temama koje nisu knjigovodstvene, a utiču na poslovanje klijenata i čitaoca bloga, kako bi se na vreme sa njima upoznali. Nažalost, nismo kompetentni da detaljnije diskutujemo o vašem pitanju.

   Nadam se da ćete doći do preciznog odgovora.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. Mirjana Dragčević

  Ja radim kao saobraćajni inspektor ali neznam gde mogu da pronađem obrazac za upis u registar privrednih subjekata za prevoz tereta po novom Zakonu.Primam prijave a nemam obrazac registra čiju sadržinu treba da propiše ministar

  Odgovori
 4. Goran

  Postovani,
  podneo sam zahtev za izdavanje licence i skupio sve moguce papire koje kao preduzetnik mogu da imam.
  Imam staro resenje od 2006 godine gde nemam nova vozila upisana pa sam platio takse da dobijem potvrde da mogu da vrsim prevoz dok mi ne odobre licencu , medjutim danas sam saznao da potvrde ne mogu da mi izdaju jer je moje resenje iz 2006 god a ne sme da bude starije od 2011 godine .
  ttako da su mi ruke vezane i meni i svim mojim radnicima dok ne dobijem licencu a to je procedura koja moze da se oduzi i godinu dana.
  Hteo sam da vas pitam da li ste vi u toku i da li mogu na neki nacin da dobijem te privremene potvrde ili resenje da bi mogao da radim i ja i jos 10 porodica zavisi od toga.
  srdacan pozdrav Goran

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Gorane,

   Naćalost nismo u toku, jer ove licence ne spadaju u domen knjigovodstva. Ovaj tekst je bio samo informativnog tipa, da se preduzetnici obaveste da postoji ova obaveza, ali ništa detaljnije od toga ne možemo pomoći.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 5. Miso

  Da li vozac treba da ima neku licencu

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *