Izbor poslovnog imena prilikom osnivanja preduzeća

od strane | jan 16, 2015 | Osnivanje privrednih društava | 0 Komentara

Jedan od prvih koraka koje treba da obavite pre osnivanja preduzeća i sastavljanja osnivačkog akta jeste da izaberete naziv svog privrednog društva. Marketari daju razne savete koje možete poslušati prilikom odabira naziva, a određena zakonska ograničenja i morate. Na sajtu APR-a postoji stranica sa opštim uputstvima o izboru i rezervaciji naziva.

Poslovno ime po aktuelnim propisima sastoji se od samog naziva društva, pravnog oblika, grada i opštine na kojoj se nalazi sedište. Dakle, poslovno ime ima formu:

Moja firma d.o.o. Beograd – Čukarica

Kada se u dokumentaciji traži da popunite poslovno ime misli se na ceo gore navedeni segment. Zakonom je predviđeno i skraćeno poslovno ime, a ono je ništa drugo nego poslovno ime bez odrednice sedišta. U našem slučaju skraćeno poslovno ime je Moja firma d.o.o. Osnivači ne mogu sami da izaberu skraćeno poslovno ime, tako da ono bude recimo Moja firma, M firma, MF i slično.

Ukoliko ste već smislili odlično ime za Vašu firmu i želite da ga rezervišete – APR Vam to dozvoljava. Podnošenjem prijave za rezervaciju naziva uz uplatu takse od 1.000,00 dinara u kratkom roku APR će rezervisati i čuvati ime 60 dana.

Rezervacija je praktična iz jednog razloga. Prilikom rezervacije dobićete potvrdu da je ime koje ste izabrali prihvatljivo. Postoji niz pravila zbog kojih APR može da odbije ime koje ste odabrali. A to biste saznali na kraju procesa osnivanja i registracije firme, kada biste obišli nekoliko šaltera (sud/opština, banka) i platili razne takse i naknade. Ukoliko bi se to desilo, morali biste da ponovite postupak osnivanja i registracije od početka sa novim poslovnim imenom. Da Vam se to ne bi desilo, savetujemo da angažujete knjigovodstvenu agenciju ili pravnika, koji poznaju pravila za odabir naziva i da izvršite rezervaciju istog.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *