Završni račun za stambene zgrade

od strane | feb 22, 2014 | Porez na dobit, Skupstine stanara | 5 Komentari

Najnovijim izmenama Zakona o porezu na dobit, izmenjen je način oporezivanja dobiti koju ostvare stambene zgrade tokom 2013. godine.

Najvažnija izmena u odnosu na 2012. godinu ogleda se u tretmanu stambenih zgrada kao poreskih obaveznika. Naime, za potrebe obračuna poreske obaveze za 2012. godinu, stambene zgrade su smatrane nedobitnim organizacijama ukoliko manje od 80% ukupnih prihoda koje ostvaruju potiče sa tržišta. Stambene zgrade koje su ostvarile više od 80% prihoda na tržištu smatrane su dobitnim organizacijama, koje su oporezivane u svemu kao i privredne društva.

Što se tiče poreske obaveze za 2013. godinu, izbrisana je odredba kojom su nedobitne organizacije sa prihodima pretežno ostvarenim na tržištu bile tretirane kao dobitne. Dakle, ostao je kao jedini kriterijum cilj osnivanja organizacije. Tako da ukoliko je organizacija osnovana sa određenim ciljem koji nije lukretivni (prioriteni cilj organizacije nije ostvarivanje dobiti kroz privrednu aktivnost), predstavlja nedobitnu organizaciju.

Obzirom da se skupštine stambenih zgrada prema Zakonu konstituišu radi održavanja zgrade, prema našem mišljenju, skupštine stambenih zgrada predstavljaju nedobitne organizacije.

Za potrebe utvrđivanje poreske obaveze, skupštine zgrade su trebale da tokom 2013. godine obezbede knjigovodstvenu evidenciju na osnovu koje se izrađuju poreski bilans i poreska prijava koje se do 30. juna 2014. godine predaju Poreskoj upravi (novi rok).

Ukoliko je utvrđena razlika između ostvarenih prihoda i rashoda manja od 400.000 dinara, uz ispunjenje određenih uslova, skupštine zgrade kao nedobitne organizacije ostvaruju pravo na poresko oslobođenje (ne plaćaju porez na ostvarenu „dobit“).

Što se tiče zakonskih obaveza skupština stanara u toku 2014. godine, o njima ćemo pisati tokom marta meseca, kada budu donešena sva podzakonska akta i pojašnjenja relevantnih odredaba novog Zakona o računovodstvu i izmena Zakona o porezu na dobit.

5 Komentari

 1. slobodanka

  imam 9 ulaza I 9 predsednika lamella blok 44 imamo kiriju od prostora zaj prostorija 420eura I dobili 321000 kao naknadu po presudi.
  novac je samo na mom računu 1 a ostali nisu otvorili račun treba da im podelim novac ali oni nemaju račun
  imaću vise od 400000 din na računu
  šta dalje

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Slobodanka,

   Po mom mišljenju, treba sačekati da sve lamele odnosno sva pravna lica otvore tekući račun u banci da biste uplatili novac po presudi.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 2. Goran Mišić

  Naše naselje ima 7 zgrada u nizu koje su zasebne (katastarski) i svaka ima svog predsednika. Mi hoćemo istupiti iz zajedničke skupštine stanara i da u narednom periodu funkcionišemo kao zaseban ulaz. Ostalih 6 predsednika nije saglasno sa tom našom idejom i to ne dozvoljavaju. Kako da postupimo da svi budu zadovoljni (kome da se obratimo) i u sladu sa Zakonom.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Postovani Gorane,

   Kako ovo pitanje nije iz oblasti knjigovodstva, nisam kompetentna da na njega odgovorim. Smatram da biste trebali da konsultujete pravnika.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. Ruzica Milosevic

  Stambena zgrada u kojoj zivim je pravno lice. Prihod zgrade je od vlasnika stanova po osnovu fonda koji se prikuplja za potrebe intervencija u zgradi. Novac na racunu je pod velikim velom tajne jer je stanje realno daleko od prikazanog. Izvodi iz stedionice se uopste ne poklapaju sa prezentovanim stanjem. Radi se o 700.000,00 din zajednickih para koje ne mozemo preuzeti od sadasnjeg predsednika i blagajnika u zgradi. Koga mozemo i trebamo angazovati za utvrdjivanje navedenih podataka. Odgovorno tvrdim da kao clan komisije za pregled zavrsnog racuna da su navedene cinjenice tacne. Ko je nadlezan od drzavnih inspekcija da izvrsi kontrolu. Molimo vas za pomoc.

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *