Zatvaranje preduzetničke radnje

od strane | maj 6, 2014 | Preduzetnici | 147 Komentari

Preduzetnička radnja može se ugasiti odlukom preduzetnika – odjavom ili po sili zakona.

Postupak zatvaranja preduzetničke radnje odjavom obavlja se u Agenciji za privredne registre i Poreskoj upravi.

Da bi preduzetnička radnja mogla da se zatvori, neophodno je izmiriti sve dugove za poreze i doprinose. Da biste ovo učinili treba da odete kod Vašeg referenta u Poreskoj upravi koji će Vam dati informacije o Vašem tačnom dugovanju na taj dan (ukoliko postoji). Od referenta ćete dobiti i instukciju za plaćanje (broj računa i poziva na broj na koji plaćate svoj dug).

Najbolje je da dug izmirite istog dana. Ukoliko to ne učinite, a imate neke dospele obaveze na koje Poreska uprava obračunava kamatu na neblagovremeno plaćene javne prihode, Vaš dug će već sutradan biti veći, pa ga neće izmiriti ako uplatite iznos koji Vam je saopštio referent. Naime, Vaša obaveza će sutradan biti veća za nekoliko dinara, pa ćete ponovo imati dug za poreze i doprinose, koji će kočiti sledeći korak – a to je dobijanje uverenja od Poreske uprave da ne dugujete poreze i doprinose.

Dakle, kada uplatite dug na način kako Vam je referent naložio, sa dokazom o uplati dolazite kod svog referenta koji Vam izdaje uverenje da ne dugujete poreze i doprinose. Taksa za izdavanje uverenja je oko 500 dinara.

Uverenje koje Vam je izdala Poreska uprava, popunjenu registracionu prijavu o brisanju radnje i dokaz da ste uplatili propisanu taksu (trenutno važeći iznos je 1.200,00 dinara) treba da dostavite Agenciji za privredne registre u što kraćem roku. Ukoliko se odlučite da lično odnesete dokumentaciju u APR imate za to 4-5 dana vremena, a ukoliko se odlučite da dokumentaciju pošaljete poštom, treba to da uradite istog ili narednog dana od datuma koji se nalazi na uverenju. Naime, uverenje treba da bude staro najviše 5 dana od dana prijema od strane APR-a. Kao datum prijema uzima se dan kada je pošiljka prispela u APR. Ako pretpostavimo da pošiljke putuju 2-3 radna dana, jasno je da dokumentaciju treba pripremiti i poslati najkasnije sutradan od dobijanja uverenja iz Poreske uprave. Ukoliko uverenje bude starije od 5 dana po prijemu u APR, Registrtor će odbiti zahtev za brisanje preduzetnika iz registra, što će Vas vratiti na početak postupka.

Nakon uredno podnetog zahteva za brisanje, Registrator će u roku od nedelju dana doneti Rešenje o brisanju preduzetnika.

Preduzetnici su dužni da APR-u dostave vanredne finansijske izveštaje nakon okončanja postupka brisanja radnje. Finansijski izveštaji izrađuju se na dan koji prethodi danu donošenja Rešenja o brisanju koje donosi Registrator APR-a. Ovako izrađene finansijske izveštaje, preduzetnik dostavlja u roku od 60 dana od dana sastavljanja.

147 Komentari

 1. Igor Nobilo

  „Kao datum prijema uzima se dan kada je pošiljka prispela u APR.“

  Ovo ne sme biti ovako, ne računa se nigde datum prijema, već datum slanja, predaje pošti. Ovaj datum se čita sa okruglog pečata pošte. Ako je taj datum u okviru predviđenog roka od 5 dana sve je regularno i niko ne bi smeo praviti problem.
  Ukoliko APR ne radi tako treba ih prijaviti nadležnom državnom organu. Bilo kakvo kočenje neopravdano sa njihove strane ugrožava nečije pravo na rad koje spada u domen ljudskih prava što se najstrožije kažnjava u članicama EU.
  Ombudsman je nedavno već stavio primedbu na rad Poreske uprave rekavši da je ona država u državi. Nije nelogično da se i APR ponaša slično.
  Ono što ovde nije napomenuto, a čuo sam da APR ume da zatraži, jeste nekakva potvrda od Uprave javnih prihoda o izmirenim komunalnim taksama. Ukoliko preduzetnik uopšte nie bio prijavljen toj ustanovi ulazi u problem jer mu se zbog toga ne dozvoljava zatvaranje, s obzirom da nije izmirivao obaveze prema državi.
  Međutim u ovom trenutku je granica za obračun firmarine na 50 miliona, a kod mnogih delatnosti registrovanih u stanu u kome preduzetnik i živi nema dodatnih taksi na građevinsko zemljište.

  Odgovori
  • Ivan

   Poštovani,
   potrebno je da zatvorim pausalnu agenciju, znam da je potrebno da podnesem dva dokumenta, jedan je iz lokalne samouprave opštine gde mi je prijavljena agencija a druga iz poreske uprave. Zanima me potvrda iz poreske uprave da li se moze uzeti u poreskoj upravi u Beogradu ili isto u opštini gde se nalazi agencija? Hvala

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Uverenje morate dobiti u filijali koja je nadležna prema sedištu preduzetnika.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
  • Alex

   Otvorila Sam radnju kao pausalac posle dva Dana Sam je zatvorila nikakav prihod nism imala , cekam uverenje da ne dugujem nista vec nedelji Dana I Jos jedno Iz poreske uprave za koje su mi rekli da cu ga dobiti za Dan nakon toga idem u APR da zatvorim radnju koliko dugo se ceka na resenje I sta Jos moram da uradim nakon dobijanja resenja ! A I htela Sam da pocnem da radom medjutim nisu me primili her Sam navodno priavljena sta da radim

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovana,

    Rešenje iz Agencije biće gotovo za nekoliko dana, ukoliko ste predali uredno svu dokumentaciju. Skrećem pažnju da proverite još jednom da li će vas Poreska uprava ipak zadužiti za porez i doprinose za par dana koliko ste obavljali delatnost, kako biste predupredili probleme.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
    • Alex

     Jako dugo Sam cekala da mi have Iz APR da nisam predala ppdgr prijavu da to odradim pa da zvrsim da zatvaranjem radnje u medjuvremenu Sam privremeno zatvorila radnju! Jos uvek cekam a ne znam sta cekam ! I sto je cudno opet ne mogu dobiti m obrazac o odjavi da osiguranja da bih se zaposlila . Da li opet moram da podnesem zahtev za gasenje radnje u poreskoj upravi posle svega ova nasa birokratija nije normalno. Postovani pomozite !

     Odgovori
     • Marija Đorđić

      Poštovani,

      APR nije dužan da vas obavesti o tome da niste predali PPDG prijavu. O svojim obavezama dužni ste da vodite računa sami, ili ako niste tome vični da angažujete knjigovođu koji će vam pomoći da ispratite i ispunite sve svoje obaveze.

      Srdačan pozdrav!

   • Slavica

    Poštovana, preduzetnička radnja je na ime supruga a on stiče uslov za penziju u novembru. Da li ja mogu da nasledim radnju tj prebacim na moje ime? Prijavljena sam već kao radnik
    Hvala

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovana,

     Možete izvršiti prenos kroz institut raspodele imovine za života. Potrebno je da se obratite advokatu radi detalja ovog postupka.

     Srdačan pozdrav!

     Odgovori
     • Sladjana Ilic

      Kako da zatvorim kad nisam ni krenula sa radom nemam dug poreskoj upravi oduzet mi je pib traze knjigovodje 1000e da rade a ja nemam ni struju u kuci vec 10 dana nemam sta da jedem nemam primanja ne mogu na biro rada bolesna sam knjizicu nemam kuca mi je opljačkana i jebo ih apr i firme moze da se otvori za 3 dana a ne moze da se zatvori bez para jel neko proverio dali imam finansija kad sam otvarala ne nije a sad traze pare malo sutra ja Cu Državu Srbiju lopovsku i korumpiranu da tuzim sudu za ljudska prava

  • Mladen

   Postovani ,
   Izgubio sam resenje o Pibu kome trebam da se obratim da mi izdaju novo resenje ?
   Unapred zahvalan
   U pitanju je udruzenje

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Potvrdu o PIB broju izdaje Poreska uprava.

    Svako dobro!

    Odgovori
   • Jovan Stevanovic

    Gasenjem STR dali vlasnistvo nad lokalom prelazi na fizicko lice.

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovani,

     STR nema pravni subjektivitet. Nekretnina može biti samo u vlasništvu fizičkog lica, koji se registrovao kao preduzetnik (ne može biti vlasništvo „radnje“). Brisanjem preduzetnika ne dolazi do promene u vlasništvu nad nepokretnošću.

     Srdačan pozdrav!

     Odgovori
 2. Aleksandar Kovačević

  Zašto bi uslov za zatvaranje preduzetničke radnje (brisanje preduzetnika iz registra)bilo uslovljeno izmirivanjem poreza i doprinosa kada svakako preduzetnik za svoje obaveze odgovara svojom celokupnom imovinom, i ova njegova obaveza ne prestaje njegovim brisanjem iz registra (čl. 85. Zakona o privrednim društvima)!?

  Na osnovu čega ste Vi zaključili da je ovo obavezan uslov!?

  Odgovori
 3. damir

  Ako sam dobio rijesenje o zatvaranju a nisam bio jos u poreskoj upravii u roku od 8 dana i doso je do izmena kako da mi poniste to rjesenje da neodjavljujem skroz

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Damire,

   Iz vašeg pitanja nije jasno od koga ste dobili rešenje o zatvaranju, pretpostavljam od Agencije za privredne registre.

   Potrebno je da odete kod svog referenta u Poreskoj upravi, a on će vas uputiti kako da postupite.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Mladen

  Pozdrav, imam jedno pitanje koje je neverovatno. Pre skoro dve godine sam stavio firmu u mirovanje, pre toga sam izmirio sve obaveze u vidu poreza i doprinosa(imao sam na tri racuna vise uplaceno, a na drugim manje, pa sam pisao zahtev za proknjizavanje), u medjuvremenu mi nikakva dugovanja nisu stizala kuci iz poreske uprave niti opomene. U poreskoj sam odneo odobren zahtev za mirovanje iz APR-a. Elem, sad sam hteo da ugasim skroz firmu, meni kazu ne moze imate dug od 129000 dinara! Oni mi nisu stavili u mirovanje poreze i doprinose, takodje nisu ni odradili ona proknjizavanja sa jednog racuna na drugi. I sad ja ne mogu da zatvorim firmu(preduzetnicku radnju), da bi se prijavio na biro. Kad sam sad otisao kod njih opet, rekli su mi da nemaju program za to da storniraju te doprinose. Cija je tu greska i sta mi je ciniti, molim vas za pomoc, hitno mi je. Unapred hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Zakon o doprinosima za pbavezno socijalno osiguranje kaže
   Član 50.
   Preduzetniku koji prekine obavljanje delatnosti u skladu sa zakonom, obaveza
   plaćanja doprinosa miruje u periodu u kojem ne obavlja delatnost.

   Da li imate dokaz da ste predali rešenje o mirovnju i zahteve za preknjiženje? na vašem mestu sastavila bih zahtev za storniranje kamate uz koji bih priložila dokaze da je dokumentacija uredno predata (kopija dokumenata sa pečatom prijema od strane Poreske uprave).

   Ukoliko je kamata posledica toga što niste na vreme podneli dokumentaciju, već sa kašnjenjem, Poreska uprava nije dužna da stornira kamatu, jer je ona posledica greške obveznika.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 5. Marko

  Postovani,

  nigde na internetu ne mogu da nadjem sledecu informaciju:

  Pre dve nedelje sam zamrzao preduzetnicku firmu na neodredjeno,
  dobio sam resenje iz APR i sa tim resenjem sam otisao u svoju poresku upravu i predao im to, kako bi pauzirao placanje poreskih obaveza.

  Sada zelim da odmrznem preduzetnicku firmu.

  Koja je procedura za to?

  Hvala puno!
  Srdacan pozdrav

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Marko,

   Potrebno je da Agenciji za privredne registre dostavite obrasce o nastavku obavljanja delatnosti, slične onima koje ste dostavili za registraciju privremenog prekida, uz plaćanje propisane naknade. Sve imate na sajtu APR-u delu Preduzetnici.

   Na isti način je potrebno i da izvestite Poresku upravu.

   Srdačan podzrav!

   Odgovori
   • Marko

    Hvala puno Marija, divni ste! 🙂

    Preporucicu ovaj sajt kolegama preduzetnicima svakako!

    Odgovori
  • Jovana

   Da li mogu da zatvorim radnju skroz iako imam duga ( porez) ?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovana,

    Prilikom brisanja preduzetnika u Agenciji za privredne registre potrebno je dostaviti uverenje o izmirenim porezima izdato od strane Poreske uprave i uverenje o izmirenim lokalnim javnim prihodima izdato od strane lokalne samouprave. Stoga, ako postoji poreski dug, preduzetnik ne može biti brisan iz registra.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
 6. sanja

  pre pet meseci sam privremeno zatvorila radnju,napravila sam reprogram zaostalih dugovanja i dobila resenje o reprogramu, Dali mogu sada radnju da zatvorim konacno?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Sanja,

   O tome se konsultujte sa svojim inspektorom u Poreskoj upravi.

   Koliko je meni poznato, ne možete da budete brisani kao preduzetnik ukoliko imate dug za porez i doprinose.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. Dejan

  Postovana Marija, imam pitanje.
  2007 godine, juna meseca sam otvorio firmu, da bih posle dvadesetak dana dobio poziv u inostransvo i otputovao. Moja majka je odjavila firmu odmah nakon toga. Sada sam se vratio, radim privatno i resio sam da sam sebi uplacujem dohotke za penziju, medjutim u PIO mi kazu da je to nemoguce jer sam ja vec zaposljen i imam radnju. U agenciji za privredne registre me nema, a ja sam taj papir izgubio koji dokazuje da je firma ugasena nakon 22 dana od otvaranja. Sta mi je ciniti? Da li postoji mogucnost da cu placati porez i ako je firma ugasena? Nadam se vasem odgovru, hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Dejane,

   Ukoliko je preduzetnik brisan na način kako je to uređeno zakonom, u tom slučaju, preduzetnik ne postoji, te ne možete biti obveznik doprinosa kao preduzetnik.

   Predlažem da posetite nadležnu filijalu Poreske uprave i da im objasnite o čemu se radi. Prema vašem matičnom broju inspektori u Poreskoj upravi mogu da provere vaš „status“ kao i vaš dug za porez i doprinose. Nakon toga, a u zavisnosti od informacija koje dobijete od Poreske uprave možete kontaktirati i Agenciju za privredne registre, kako biste se raspitali da li je moguće dobiti prepis rešenja o brisanju preduzetnika.

   Sa dokumentacijom i informacijama koje prikupite uputite se u PIO Fond, objasnite im svoju situaciju, pa ćete saznati i koja je dalja procedura.

   Javite nam razvoj situacije 🙂

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 8. Marija

  Postovani , imam jedno pitanje
  Pre tri godine zatvorila sam firmu i uredno platila sve poreze i doprinose. Ove godine sam proverila i radni staz mi nije bio upisan .U opstini su mi rekli da je radjena revalorizacija i da moram da uplatim oko 100.000,00 dinara da bi mi se upisao radni staz. Da li ja moram da uplatim to da bi mi se upisao radni staz

  Odgovori
 9. Ana

  Postovani,imam radnju registrovanu u jednoj opstini a moje mesto prebivalista je u drugoj opstini. Prilikom zatvaranja radnje treba da predam uverenje o izmirenim javnim prihodima. Interesuje me da li uverenje uzimam u opstini gde je registrovana radnja ili po mestu prebivalista vlasnika? Hvala!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Ana,

   Uverenje je potrebno iz opštine na čijoj teritoriji se nalazi vaše sedište.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
   • Ivana

    Da li je ovo Uverenje o izmirenim javnim prihodima neophodno za odjavu preduzetničke radnje i kako se dobija? Jasno mi je na koji način se pribavlja Uverenje Poreske uprave o izmirenim porezima i doprinosima, ali na šta se odnosi ovo drugo uverenje, i šta ako preduzetnik nije plaćao firmarinu niti bilo kakve komunalne takse? Molim za pomoć, stvarno mi nije jasno?

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovana Ivana,

     Drugo uverenje, o izmirenim lokalnim javnim prihodima, možete dobiti u lokalnoj Upravi prihoda, koja se obično nalazi u kslopu opštinske uprave.
     Ako niste sigurni da li imate dug, potrebno je da odete u lokalnu upravu prihoda i proverite stanje na karticama javnih prihoda. Ukoliko imate dug, potrebno je naravno da ga izmirite pre nego što možete dobiti uverenje. I ovo uverenje „važi“ 5 dana, kao i uverenje Poreske uprave.

     Ako niste plaćali lokalne namete, uprava će izvršiti obračun onih koje ste trebali da platite, kao i pripadajuću kamatu. Komunalnu taksu za isticanje firme ne plaća većina malih privrednih subjekata, ali postoje drugi nameti koje ste možda morali da platite.

     Pozdrav!

     Odgovori
    • Dalibor

     Postovana Marija,imam pitanje za vas.Radnja mi je privremeno odjavljena a racun mi je u blokadi vec dve god.Dobio sam resenje za brisanje jel ja moram da platim taj dug i posle brisanja radnje iz registra.Jedan deo duga sam platio direktno poreskoj a dug u banci jos stoji ceo iznos,kako to da resim da i taj novac sto je uplacen da mu se umanji sa duga .Hvala unapred!

     Odgovori
     • Marija Đorđić

      Poštovani,

      Dugovanja nakon brisanja prelaze na vas lično, te je potrebno d aih vi izmirite.

      Srdačan pozdrav!

 10. Svetislav Večerinović

  Imam preduzetnicku radnju,koja nije u sistemu PDV-a.U radnji imam zalihe koje su evidentirane i u trgovačkoj knjizi.Želim da nastavim rad u radnji ali sa novim asortimanom.Znači stari asortiman(tekstilna roba) izbacujem iz radnje a uvodim potpuno novi asortiman,(auto delove).Šta se radi sa starim zalihama i kako zatvoriti stare zalihe koje se vode u trgovačkoj knjizi.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Svetislave,

   U evidenciji ćete pribeležiti sve promene na zalihava na osnovu verodostojnih isprava. Na orimer, ako zalihe prodate, evidentiraćete smanjenje zaliha na osnovu prodaje i računa.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 11. Dragan

  Postovani,

  Planiram da otvorim firmu koja bi radila sezonski samo preko leta. U ostalom periodu godine bi bila stavljena u mirovanje. Zanima me sta se desava sa racunima u banci za vreme mirovanja firme? Da li su mi sredstva dostupna u tom periodu? Mogu li da isplacujem plate? Mogu li da placam neke druge troskove i racune koji stizu na naplatu nakon stavljanja u status mirovanja? Da li mogu da primam uplate?

  Hvala na odgovoru,
  Dragan

  Odgovori
 12. Alex

  Poštovani,

  Da li je moguće zatvoriti preduzetničku agenciju ukoliko još nisam dobio poresko rešenje?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Alex,

   Ukoliko dobijete potvrdu od Poreske uprave da ste izmirili sve obaveze za poreze i doprinose koje naplaćuje Poreska uprava moći ćete da trajno prestanete sa obavljanjem delatnosti.

   Ukoliko zbog toga što vam još nije izdato rešenje ne možete da izvršite brisanje radnje, ostaje vam mogućnost privremenog prekida koje možete iskoristiti dok čekate rešenje.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 13. Milo

  Postovana Marija, zelim da stavim preduzetnicku radnju u status mirovanja na neodređeno. Zanima me kako se tretira limit za pausal u tom slucaju? (u smislu da li se srazmerno smanjuje za tekucu godinu dozvoljeni limit?)

  Odgovori
 14. Milo

  Postovana Marija, zelim da stavim preduzetnicku radnju u status mirovanja na neodređeno. Zanima me kako se tretira limit za pausal u tom slucaju? (u smislu da li se srazmerno smanjuje za tekucu godinu dozvoljeni limit)

  Odgovori
 15. Petar Nikolic

  Postovani,

  u novinama najavljuju da ce resenja za pausalni porez poceti da stizu i ljudima koji su zatvorili preduzetnicke radnje u prosloj godini. Kako je to moguce kada prilikom zatvaranja radnje dobijamo uverenje da nemamo dugovanja i da su sve dazbine izmirene?

  http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=11&dd=26&nav_id=1203601

  „Poreska uprava prednost daje preduzetnicima koji su započeli ili ođavili svoj biznis u 2015. ili 2016. godini.“

  Srdacan pozdrav.

  Odgovori
 16. Nebojsa

  Postovani,

  Planiram da ugasim agenciju koju sam otvorio pre dve godine. razlog, odlazak u inostranstvo. E sad, zanima me kako to da odradim to jest koja su mi dugovanja obzirom da jos uvek od Aprila 2015 nisam dobio resenje iz poreske uprave? Ko ce i na osnovu cega da mi odredi dugovanja? Hvala u napred na odgovoru.

  Odgovori
 17. JELENA

  Koji je rok za dostavu elektronske PPDG-1S prijave za preduzetnike koji su privremeno odjavili radnju i podneli taj obrazac u papirnoj formi dana 09.12.2016. a dana 14.03.2017.podneli zahtev Apr-u za brisanje preuzetnika?
  Da li podnosimo prazan PPdG-1 S obrazac u elektronskoj formi za 2016-za preiod posle prekida 10.12.-31.12.2016.i za 2017 od 01.01.2017-14.03.2017. i da li to treba da uradim pre nego sto dobijem resenje o brisanju iz Apr-a jer posle necu imati pib?Hvala

  Odgovori
 18. Milosav

  Poštovana,
  Sin mi ima TR NA VELIKO I MALO,ali se bavi samo maloprodajom prehrammbene robe,pića i duvana.U zadnje vreme je počeo da pije i doveo je sve do ruba propasti i morao bi pod hitno da se leči.Ja /otac/iako sam u penziji a on radi od 2012 g.želeo bih da spasem firmu,bilo da je otvorim na ćerku ili unuka,pa me interesuje imam li izlaz da bih mogao da otplaćujem kredite i dugove dobavljačima,a poreze i doprinose za sebe i zaposlene je plaćao na vreme/plate je malo kasnio ponekad.Svako gašenje i novo otvaranje traži mnogo novca,a promenom vlasnika to bi se izbeglo ako je to uopšte moguće.Ako ništa ne uradim pokretna i nepokretna imovina ode na doboš a oni mogu samo na ulicu./supruga i dvoje srednjo-šlolaca u završnoj god.Molim Vas pošaljite mi odgovor na moj mail.
  Veliki pozdrav

  Odgovori
 19. Jovan

  Postovani
  Imam preduzetnicku radnja koja je u pdv… vec mesecima poslujem sa gubitkom i vidim da bolje nece biti… da li ako zatvorim moram odmah u celosti( sto nije mala suma) izmiriti pdv na lager robe koja nije prodata ili moze na rate? Da li i ja kao vlasnik imam mogucnosti kao i radnici dobijati pomoc sa biroa narednih 6 meseci? HVALA

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Jovane,

   Odgovorila sam vam na ovo isto pitanje na poretalu MojaFirma.rs.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 20. Tatjana

  Poštovana Marija,
  Želim da zatvorim preduzetničku radnju ali imam prijavljenu radnicu koja je na porodiljskom bolovanju od septembra meseca. Šta se dešava u tom slučaju.

  Srdačan pozdrav!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Savetujem da se sa ovim pitanjem obratite advokatu.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 21. Ksenija

  Postovana Marija,
  Izbrisana mi je preduzetnicka radnja po osnovu blokade u NBS posle dve godine od prekida delatnosti. doneto je resenje u APR-uda je brisan iz registra ali mene zanima da li po osnovu brisanja iz Apr i dalje imam dug u Poreskoj ? da li se i taj iznos brise pa da uzmem samo uverenje da ne dugujem ili dugujem i dalje pa da izmirim?
  Pozdrav Ksenija

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Ksenije,

   O stanju poreskog duga možete se informisati u Poreskoj upravi ili upitom stanja na elektronskom portalu ePorezi. Brisanje preduzetnika nije razlog za otpis poreskog duga.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 22. Boža

  Poštovani, imao sam preduzetničku radnju koja je pre skoro dve godine odjavljena privremeno a 20.12.2017. je obrisana trajno po sili zakona zbog blokade računa i to je u redu. Medjutim javlja se drugi problem bio sam u sistemu PDV-a i dok je bio status mirovanja slao sam tromesečno poreske prijave za PDV za svako tromesečje kao i ranije samo sada sa nolama. Kada sam dobio obaveštenje da će radnja biti brisana u roku od 30 dana informisao sam se u poreskoj upravi dali treba da se odjavljujem iz PDV- a rečeno mi je kada je u pitanju brisanje po sili zakona ne treba da podnosim zahtev za brisanje iz PDV-a već dase u ovakvim slu;ajevima to podrayumeva će me oni obrisati sami. Medjutim sada pošto vidim da nisam obrisan iz PDV-a a kod APR-a jesam bi sam u poreskoj upravi da se informišem rečeno mi je da sada nemogu da me obrišu iz evidencije PDV-a jer mi je PIB ugašen prilikom brisana.Tako da sada sam kod APR-a brisan a kod PDV-a nisam čak nisam mogao da pošaljem ni poresku prijavu PDV-a za zadnje tromesečje koja je trebala da se pošalje posle nove godine do 15 januara a PIBje ugašen 20.12.2017.Moje pitanje je dali sam napravio poreski prekršaj što se nisam sam odjavio iz PDV-a i kakvo je vaše iskustvo sa ovakvim situacijama kao što je u mom slučaju i eventualno ako imate neki savet u slučaju da mi možda podnesu prekršajnu prijavu jer ako dodjem do suda ja nemam pismeni dikaz da mi je jednom rečeno ovako a kasnije onako.Unapred hvala.

  Odgovori
 23. Bogdan Stojanovic

  Postovana Marija,
  Ugasio sam radnju 6.7.2017 dobio resenje iz APR-a to resenje i zahtev sam predao u Poreskoj gde je i stavljen pecat kad sam predao.Do dan danas ja nisam dobio resenje iz poreske,znaci 6 meseci bez resenje.Zatim odem u poresko kod poreskog inspektora i sta oni mi kaze kod mene jos uvek nije dostavljen vas zahtev.A ja imam urednu dokumentaciju sa pecatom kad sam dostavio.Odem u zavod za zaposljavanje da se prijavim oni neceju bez resenja iz poreske uprave kazu mi jos se vodis da ti ide porez.Naravno ja sam izmirio sve obaveze platio sve jer nebi mogao da je brisem iz registra.I sada cija je krivica da 6 meseci nisu mogli da rese moj slucaj sto znaci da su izgubili moj zahtev i resenje iz APR.Kada sam otisao u poresko iskopirali su mi resenje iz APR I zahtev koji sam predao jer imam duplikat i rekli su da ce da me zovu da provere jer sad po novim zakonima preduzetnik sam gasi radnju.Samo mi nije jasno ako je sam gasim zasto mi odma nisu rekli kad sam popdnosio zahtev a ne da me zezaju 6 meseci,naravno jos uvek me nisu zvali.Da li cu ja posto sam izbrisan iz registra za ovih 6 meseci da platim doprinose,mada mi ovi kazu iz poreskog da nemam dugovanja.Al ja za ovo vreme dva puta overavam zdravstvenu knjizicu ni to nisu hteli da uvere bez potvrde iz poreskog da nemam dugovanja,sto znaci da se ja i dalje vodim kao zaposleno lice a izbrisan sam iz registra?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Bogdane,

   Ako posedujete rešenje APR o tome da je preduzetnik izbrisan iz registra onda vi više niste preduzetnik, bez obzira na to što Poreska uprava nije postupila (još uvek) po ovom rešenju.

   Što se tiče Poreske uprave, morate biti uporni i insistirati da se rešenje o brisanju preduzetnika sprovede u njihovom sistemu. Nažalost, vaš slučaj nije jedini.

   Od 1.januara 2018 poreske prijave, između ostalog, i poreska prijava prilikom brisanja preduzetnika koji vodi poslovne knjige podnose se elektronski. Možda je inspektor na to mislio kada je rekao da se „brišete sami“. Konsultujte inspektora da li je to slučaj, a ako jeste, imate opciju da angažujete knjigovođu da sa kašnjenjem podnese potrebnu prijavu. Na vašem mestu, to bih uradila, ali samo uz dogovor sa inspektorom Poreske uprave. Osim toga, možete angažovati i pravnika radi zaštite svojih prava i interesa.

   Srećno!

   Odgovori
 24. M.Dejanović

  DOO sam u APR odjavio tj. dobio rešenje o mirovanju pošto je gazda prodao moj zakuljeni lokal . Pošto sam ostvario penziju po osnovu rada u drugoj firmi, pre pola godine od prodaje lokala, referent u poreskoj me dva meseca zavlači i ne daje mi potvrdu za brisanje iz registra. Koje ja mogu snositi posledice?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Društvo ograničenje odgovornosti ne može da registruje status mirovanja. Molim vas korigujte pitanje, da li se radi o preduzetniku?

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 25. Milica

  Postovana,

  Imam jedno pitanje. Zelim da otkupim posao, tj ugostiteljsku radnju, s obzirom da vlasnik ima dugovanja dobavljacima koja ce ostati neizmirena, dugovanja prema poreskoj upravi ce izmiriti, sta se desava sa tim dugovanjima? Znam da preduzetnik odgovara svojom imovinom, pa samo zelim da proverim da li sva ta onda dugovanja ostaju na racunu prethodnog vlasnika i ja krecem od nule sa novom firmom, novim PIBom, nemam nikakve veze sa njegovim dugovanjima?
  Hvala unapred na informaciji

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Milice,

   Sve zavisi od toga kako planirate da sprovedete ovo preuzimanje odnosno šta tačno preuzimate. S obzirom na delikatnu situaciju (da ne kažem rizičnu) savetujem da angažujete pravnika. Različiti poverioci mogu opteretiti imovinu firme kako bi obezbedili svoja potraživanja, pa budite vrlo pažljivi u ovom poslu.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 26. Boris

  Postovana Marija,

  Mene interesuje koja je bolja opcija. Da li staviti preduzetnicku radnju pod mirovanje ili je ugasiti? Koje su prednosti i koji su nedostatci i sta mi vi savetujete?

  Hvala unapred,
  Boris

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Borise,

   Sve zavisi od toga da li prekidate d aobavljate delatnost privremeno ili trajno.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 27. Branka

  Poštovana Marija

  Želim da zatvorim preduzetničku radnju tj. da brišem firmu u APR-u. Od 30.12 2016 sam u fazi privremenog prekida. Porez sam pretplatila tako da mi država duguje nekih 9800 dinara. Koja je procedura i da li ću moći od države da refundiram tih 9800 din

  Unapred zahvalna Branka

  Odgovori
 28. Ivan

  Postovana,

  Danas sam ugasio preduzetnicku, pausalnu radnju, izmirena su sva poreska dugovanja, e sad imam pitanje oko naplate potrazivanja, od firmi koje su mi ostale duzne, da li je dovoljno da se napravi dopis, gde se kaze da se radnja zatvara, i da preostali iznos duga se uplati na tekuci racun moj, ili nesto drugo? Ili ako je dopis dovoljan, i firme to ispostuju, da li se na to sad placa onda neki dodatni porez. obzirom da je radnja izmirila sve poreze prema drzavi.

  Hvala

  Odgovori
 29. dragan

  postovani,radio sam u u apoteci dopre mesec dana kada mi je istekao ugovor.Za taj mesec nisam primio nadoknadu a vlasnik je umro.Da li neko treba da mi plati taj mesec s obzirom da je on bio vlasnik i nema naslednika

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Dragane,

   Savetujem da se obratite pravniku radi ostvarivanja svojih prava iz radnog odnosa. U zavisnosti od pravne forme vašeg poslodavca (preduzetnik ili privredno društvo) mogućnosti su različite.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 30. Dragana

  Poštovana,

  Da li je moguće ugasiti preduzetničku radnju ako imamo neizmirene obaveze prema Poreskoj? Koje su nam opcije?

  Unapred zahvalna,
  Dragana

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Dragana,

   Nije moguće brisati preduzetnika koji ima neizmirene obaveze po osnovu poreza. Obaveze morate izmiriti, a sa vašim inspektorom možete porazgovarati o eventualnom plaćanju obaveze na rate.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 31. Danijel

  Dobar dan mene interesuje da li moze da se preduzetnička radnja prepise na zenu,s obzirom da treba da pocnem da radim u drzavnoj firmi,i ako mora da se ugasi firma jel moze ostati naziv isti,jel komunalije isto moraju da se izmire?Hvala

  Odgovori
 32. Franceska

  Postovana, ugostiteljsku radnju sam ostavila u mirovanju vise od 2 godine ,razlog je bilo lose poslovanje jer oko mene rade na crno radnje samim tim i cene su za djabaluk..zbog zdravstvenog stanja moram da odjavim firmu da bi imala osiguranje preko mog supruga. Medjutim bez potvrde o izmirenim dugovanjama nemoze u APR da se odjavi.Molim vas recite mi u kako da odjavim jer postoi mogucnost da je odjavim?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Bez potvrde o izmirenim porezima i izmirenim lokalnim javnim prihodima ne možete brisati preduzetnika iz registra APR-a.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 33. Jovan

  Otvorio sam firmu 2015godine. I kada sam je otvorio imao sam taj neki period gde sam trebao da se odlučim da li sam u knjigovotstvu ili pausal. Nisam na vreme to uradio i sve mi je to propalo i u apr-u su mi rekli da moram sve ponovo da uradim da bih otvorio radnu. Ali meni je sad o dalje za radnja aktivna i ne dobijam nikakva obaveštenja.. kažu mi ću morati da platim ogroman novac da bih to zatvorio. Al ja ništa ne razumem pošto nisam ni u poreskoj ni u socijalnom podneo zahtev.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Jovane,

   S obzirom da niste podneli zahtev za paušalno oporezivanje, smatra se da ste se registrovali za obavljanje delatnosti uz obračun poreskih obaveza po principu samooporezivanja. To znači da ste bili dužni da vodite poslovne knjige, predajete bilanse i poreske prijave i izmirujete sve druge obaveze kao preduzetnik „knjigaš“.

   Predlažem da angažujete stručno lice koje će vam pomoći da okončate obavljanje delatnosti, ili da se informišete u Poreskoj upravi kako da to najbrže obavite.

   To što ste sve ovo učinili iz neznanja, neće vas osloboditi obaveze.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 34. Dejan

  Poštovana, značila bi mi informacija sa vaše strane. U radnom odnosu sam i imam priliku da kao konsultant dodatno zaradim radeći kao konsultant na projektu za drugu kompaniju. Pošto je strana kompanija u pitanju oni ne žele ugovor o delu ili priv/povr poslovima jel im to povećava broj zaposlenih i pravi dodatbe obaveze već mi zraže da imam firmu. Reč je o relativno manjoj ali za mene značajnoj sumi od oko 3000e koliko bi mi platili za usluge. I to jednokratno, jel kada se završi projekat prestaje i potreba za mojim uslugama a samim tim mi ne treba ni firma. Dobio sam savet od prijatelja da otvorim paušalno oporezovanu radnju za konsultantske usluge, pa vas pitam da li je to moguće otvoriti i zatvoriti posle dva meseca i da li to treba najaviti prilikom otvaranja ? Kakvo je vaše mišljenje ? Unapred se zahvaljujem, s poštovanjem, Dejan.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Dejane,

   Nije nemoguće, ali možete imati poteškoća da sve sprovedete u roku, jer rešenja o paušalnom oporezivanju kasne, pa moguće da rešenje nećete ni primiti u roku u kojem vi planirate da zatvorite preduzetnika. Predlažem da se konsultujete sa poreskim inspektorima u Poreskoj upravi prema adresi na kojoj biste registrovali delatnost.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 35. Nina

  Poštovanje,
  Imam jedno pitanje nadam se da neko može pomoći sa odgovorom…
  Ja sam vlasnik menjačnice, želela bi da je stavim na mirovanje da li je to moguće? Obzirom da je menjacnica u pitanju neznam kakva je procedura i da li može???
  Shvatila sam da se trebaju izmiriti doprinosi i predati potrebna dokumentacija…
  Ali da je moguće staviti menjačnicu u mirovanje???
  Takodje kada izmirim dugovanja(doprinosi) da ostanu na nuli,sve dok jednog dana ne odlučim da je ponovo pokrenem?

  Srdačan pozdrav

  Odgovori
 36. Mihajlo

  Postovani,

  treba da zatvorim preduzetnicku radnju, ali imam još da naplatim jedan račun. Obzirom da moram da ugasim radnju, a APR automatski šalje banci nalog za gašenje računa (to su mi rekli u APRu), kako mogu da naplatim taj jedan račun?

  Odgovori
 37. Danijela

  Postovani,molim vas da mi odgovorite sta raditi ako ustanovite da papiri osnovnoh srestava registrator takoreci unisten.Imali smo poplavu i registratori su nam pod vodom.Prehodni knjigovodja je radio rucno knjigu os.srestava i mi smo tako nastavili.Pozvali smo da nam kazu datume nabavke sli nisu hteli da nam kazu.Da li treba da prijavim negde i sacinim zapisnik.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Danijela,

   Ne postoji propisan postupak za ovakve situacije. Smatram da bi bilo najbolje da uradite popis osnovnih sredstava, a da prikupite što više podataka iz dokumentacije kojom raspolažete ili koju možete pribaviti. Na primer, iz knjige ulaznih računa možete pronaći datume nabavke osnovnih sredstava, kao i iznos. Ako ulazni računi nisu izgubljeni, možete rekonstruisati evidenciju o osnovnim sredstvima na osnovu računa nabavke.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 38. Nermina

  Zdravo,da li je moguće zatvoriti trgovinu ako imam određene zalihe robe? Ali robu sam bacila,jer se pokvarila. Što se tiče poreza i doprinosa uredno sve plaćeno. Hvala unaprijed!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Možete izvršiti brisanje privrednog subjekta koji poseduje zaliha. Zalihe postaju likvidacioni ostatak u momentu brisanja.

   Niste postupili ispravno što ste robu bacili, bez da ste sproveli potrebnu proceduru.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 39. Antal

  Pozdrav, u APR sam registrivao Ugostiteljsku radnju, ali nisam prijavio porez, a ni obavljao delatnost, već otputovao u inostranstvo, kako sada mogu sa zatvorim firmu i da li mogu da mi se obračunaju neka dugovanja.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Morate da izmirite sve poreske obaveze da biste mogli da brišete firmu iz registra.

   Pre toga, takođe ste dužni da obračunate porez, predate poreske prijave i eventualno finansijske izveštaje, ako ste bili dužni da ih podnosite.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 40. Aleksandra

  Postovani,

  SUR je 2012. stavljen u mirovanje, a zbog blokade racuna je 2014. izbrisan iz APRa, ja sam sada izmirila dugovanja za poreze i doprinose, pa me zanima, ko mi upisuje staz (sa zakasnjenjenjem). I sta bih ja trebalo da uradim jos da definitivno raskrstim sa time?

  Hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Upis staža vrši Poreska uprava. Potrebno je da se obratite njima. Pre toga, možete u PIO Fondu sa ličnom kartom, dobiti listing staža kako biste proverili da li vam je staž već upisan.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 41. Valentina

  Da li je moguce zatvaranje preduzetnicke radnje mesec Dana nakon osnivanja?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Valentina,

   Moguće je u momentu kada ispunite sve poreske obaveze i o tome dobijete potvrdu Poreske uprave i lokalne samouprave.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 42. LJiljana

  Postovana Marija, suprug ima STR-tezga, nije u sistemu PDV-a, resio je da zatvori radnju. Sve obaveze je uplatio. Citala sam sta treba od dokumenata za zatvaranje. Zanima me da li se mora platiti porez na ostalu robu koja je na stanju. Hvala Vam Ljiljana

  Odgovori
 43. Pedja

  Postovani imam micro preduzece doo na moje ime … Gde je jedan drug Vlasnik a ja Direktor i razmisljo sam da u toku ove godine zatvorim firmu …. sve poreske obaveze su izmirene i doprinosi placeni …

  Kazem knjigovodji da bi to uradio i ona mi kaze da je bolje da stavimo firmu u mirovanje jer da bi zatvorio firmu mora da dolazi revizija i onda bi imo problem oko toga???
  Nije mi jasno gde je problem
  Molim vas neki savet pomoc?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Društvo ograničene odgovornosti ne može da se „stavi u mirovanje“. Prilikom likvidacije firme koja nije obveznik revizije, ne vrši se revizija.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
   • Pedja

    Hvala na odgovoru
    Dali mozete onda u kratko da mi objasnite u mom slucaju, kako ide proces gasenja …. ???
    Unapred hvala

    Odgovori
 44. Srđa

  Poštovani,
  Ja imam preduzeće i u sistemu sam PDV-a. Sa određenom radnjom sam sklopio Ugovor o određenom poslu i za taj posao napravljena je faktura od navedene radnje. Vlasnik radnje je u međuvremenu umro. Napominjem da posao nije odrađen i da nije bilo uplata po navedenom računu kao i da ranja nije imala knjigovođu i nije u sistemu PDV-a. Moje pitanje je šta da radim sa navedenim Ugovorom i računom ida li za navedeni posao sada mogu da sklopim Ugovor sa drugom radnjom.
  Pozdrav!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Prema ovome što ste opisali, nije trebalo izdati račun, već predračun, s obzirom da usluga nije bila izvršena.

   Po osnovu datog računa ne biste trebali da priznate troškove, s obzirom da nije izvršen promet. Porazgovarajte sa svojim knjigovođom kako da rešite taj problem.

   Ujedno, mislim da nema smetnji da zaključite novi ugovor sa drugim izvršiocem za dati posao. Samo ovaj put vodite računa da se račun izdaje tek kada je usluga izvršena, a ne pre toga.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 45. Marko

  Postovani,

  odlucio sam da zatvorim preduzetnicku radnju ali mi klijent jos nije isplatio poslednju fakturu. U APR-u su mi rekli da to nije problem i da mogu da zatvorim agenciju a da ce mi banka tu uplatu isplatiti na ruke cim novac stigne u banku. Ipak, posle par dana su mi iz banke javili da je moja firma izbrisana iz registra i da je racun automatski ugasen od strane APR-a tako da nikakav novac ne moze vise da legne na racun.

  Na koji nacin ja mogu da dodjem do svojih sredstava s obzirom da su mi u APR-u dali pogresnu informaciju a klijent ce tek pocetkom februara platiti tu fakturu?

  Unapred hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Kupac može da vam uplati dug na vaš lični račun, s obzirom da ste vi kao fizičko lica sada poverilac. Više informacija o tome može vam dati pravnik.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 46. Tamara

  Postovani, zelela bih da zatvorim agenciju i izbrisem je iz apr-a. Pre toga je privremeno zatvorena. Imam neko sitno dugovanje koje bih izmirila i popunile te obrasce koji su potrebni. Sada problem je sto je meni jako hitno jer sam upravo prestala sa radom u jednoj firmi, istekao ugovor i sredili su mi dokumentaciju koju sam predala da primam naknadu od biro-a. Koliko je vremena potrebno za brisanje i kompletno zatvaranje agencije? Hvals

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Tamara,

   Od nekoliko dana do nekoliko nedelja, sve zavisi od toga koliko brzo dobijete uverenje iz Poreske uprave i lokalne poreske asministracije.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 47. Maja

  Postovani, radnja je bila u mirovanju od 2013. godine, zbog poreskog duga nismo mogli da je ugasimo. Konacno smo krajem 2018. izmirili obaveze prema poreskoj i zavrsili brisanje iz APR. Medjutim nikakve bilanse, zavrsne i poreske prijave nismo predavali jos od 2012. U poreskoj nemamo nikakvog duga cak smo i u maloj pretplati. Mogu li se javiti neke posledice u smislu dugovanja ili kazne zbog toga sto u tom periodu nisu predavane poreske prijave i bilansi

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ukoliko ste bili dužni da predate finansijske izveštaje (vodili ste knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva) i da predate poreske prijave, možete se suočiti sa kaznom zbog neispunjenja obaveza.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 48. Jasmina

  Postovani, imam preduzetnicku radnju koju bih da stavim u status mirovanja dok ne izmirim poreska dugovanja i u sistemu je dvojnog knjigovodstva.
  Da li mogu u istoj godini cim izmirim dugovanja da prekinem mirovanje i podnesem zahtev za pausalno oporezivanje? Pozdrav, hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Možete, ako ispunjavate sve uslove za paušalno oporezivanje.

   Zahtev za paušalno oporezivanje za 2020. godinu predajete do kraja novembra 2019. godine.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 49. Radoje

  Otvorio sam privatnu agenciju u novembru 2016 u Balkanskoj ulici.
  Nisam otvorio ziro racun firme i nisam napravio pecat.
  Nikakvij prihoda preko te kompanije nemam.

  Da li je moguce da su mi se u medjuvremenu nagomilali neki dugovi.
  Gde to mogu da proverim i sta sve treba da uradim da stavim agenciju
  u stanje mirovanja.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Stanje duga možete proveriti u Poreskoj upravi, u nadležnoj filijali prema mestu sedišta. Kao preduzetnik, bili ste dužni da platite doprinose na minimalnu osnovicu svakog meseca, tako da je šansa da nemate poreski dug vrlo mala, da ne kažem da ne postoji.

   Stanje duga po osnovu lokalnih javnih prihoda (tkz „komunalnih taksi“) možete da proverite u opštini.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 50. Nina

  Postovani,
  Otvorio sam preduzetnicku firmu u oktobru 2018 god,uredno placam doprinose i poreze i nemam duga.
  Posto sam dosao blizu 6 miliona prometa a ne bih da ulazim u pdv,da li mogu da zatvorim ovu firmu i otvorim drugu na moje ime sa drugim nazivom?

  Hvala unapred

  Odgovori
   • Dragana

    Poštovana, moj otac je vlasnik STR i račun je u blokadi zbog neplaćenog PIO. Svakog meseca vrsimo uplatu na račun, u skladu s mogućnostima. Već je pred kraj druge godine kako je račun blokiran. Da li će biti ugašen po sili zakona i da li može da STR bude u stanju mirovanja do isplate duga? Može li, ako bude u stanju mirovanja, da on bude zapošljen kod drugog preduzetnika? Hvala.

    Odgovori
 51. Dragovan

  Postovana,
  preduuzetnicka radnja po nalogu NBS zbof blokade brisana u APR iz registra decembra 2016te.
  Sada dobijam opomenu od Poreeske uprave sa stanjem na dan 25.05.2019te za nezimerene obaveze za doprinesu .
  Interesuje me
  1.kako da znam da su ovo obaveze zakljucno sa 2016tom godinom posto mislim da posle brisanja iz APR se ne mogu obracunavati nakandni doprinosi za prethodni period.
  Hocu da kazem da je prihvaljiv samo dug na dan prisanja sa pripadajucom kamatom.

  Zanimljivo je da tek sada dobijam opomenu??

  2.kako se uopste da izvrsim uplate kada je racun blokiran ,kao fizicko lice?
  Hvala

  Odgovori
 52. milorad koarica

  Poštovana,zatvorila sam radnju(nisam u PDV).Izmirla sve .Ostala mi je roba.Kako je ja sada smem prodati drugom preduzetniku koji otvara.Ali neželi da preuzme svu robu.Da li ja brisanjem iz registra nemam nikakve dalje provere od inspekcije o poslovanju radnje ili o toj robi.
  Unapred hvala.

  Odgovori
 53. Zeljko

  Postovana Marija,

  zelim da zatvorim preduzetnicku firmu i znam da se onda gasi i racun u banci. Da li mogu da podignem sav novac odjednom ili da prebacim na privatni racun da bih raspolagao sa njim? Platio sam sve obaveze. U banci kazu da dnevno moze da se podigne samo limit od 150 000din. Da li to znaci da moram svaki dan da podizem dok ne uzmem svoj novac?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Željko,

   Limit koji pominjete je iznos novca koji se može podići sa računa u banci bez prilaganja dokumenta koji je osnov za isplatu. Možete sastaviti pisanu odluku preduzetnika o podizanju neto prihoda u ukupnom iznosu i podneti banci na uvid. Ako je iznos veliki, isplatu treba da najavite banci unapred.

   Drugo rešenje je da iznos novca prenesete na svoj privatni račun bezgotovinski (sa računa na račun). Tom prilikom, uz šifru 241 i svrhu „Isplata neto ptihoda preduzetnika“ u pozivu na broj upišite poziv na broj koji koristite kada plaćate porez na neto prihod.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
   • Željko

    Postovana Marija,

    Hvala vam.puno na iscrpnom i brzom odgovoru. Molim vas samo za informaciju da li moram da platim jos neki porez kada prebacujem na svoj racun (porez na dobit sam platio) i da li moze na devizni sa deviznog racuna? Pozdrav

    Odgovori
 54. Daliborka

  Postovana,
  Imam preduzetnicku radnju koja je u statusu mirovanja. Zanima me da li klijent moze da mi uplati preostali deo potrazivanja koji je fakturisan pre umirivanja firme, ili ipak moram prvo aktivirati firmu?!
  Hvala!!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Možete primiti uplatu za ranije realizovan i fakturisan prihod.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 55. MIlan

  Postovana,

  Izdao sam fakturu i primio uplatu dok je agencija(preduzetncka radnja, pausal) bila u stanju mirovanja. Da li znate kako to da se ispravi i koje su posledice?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Eventualno da stornirate fakturu i vratite novac koji vam je uplaćen.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 56. Biljana Marković

  Poštovana, preduzetničku radnju zatvorila sam 2010 godine. Imam rešenje o zatvaranju. Danas sam od poreske uprave dobila opomenu o dugovanju za PIO doprinos. Za svih ovih 9 godina nisam dobijala nijedno obaveštenje o dugu. Kako je moguće da postoji dug a radnja je izbrisana iz APR-a?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Biljana,

   Za detalje morate da se obratite Poreskoj upravi. Ukoliko ste neposredno pre brisanja radnje ishodovali potvrdu o izmirenim porezima i doprinosima, možete podneti kao dokaz kopiju ove potvrde.

   Doprinosi, za razliku od poreza, ne zastarevaju (pod uslovom da su utvrđeni u skladu sa zakonom).

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 57. Zoran

  Planiram da zatvorim preduzetnicku Agenciju, ove godine vodim knjige (zbog prelaska limita za pausalno oporezivanje), naravno po predaji finsijskih izvestaja i placanju kupnih obaveza.

  pa bih molio za pojasnjenje.
  osnovna sredstva nabavljena za poslovanje – po zatvaranju radnje postaju moje licno vlasnistvo ?
  i sta bi bilo u slucaju da sam na radnju nabavio nepokretnu imovinu.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Zorane,

   Sva poslovna imovina preduzetnika postaje njegova lična imovina po brisanju preduzetnika.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 58. Predrag

  Postovani

  Ako se agencija ugasi, da li ju je moguce ponovo aktivirati.
  Nije zamrznuta vec ugasena.
  Unapred hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ne, možete samo ponovo da se registrujete kao preduzetnik.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
   • Jelisaveta

    Postovana pre dvadesetak godina strina je defiskalizovala kasu i kaze da se tad automatski gasila firma stoo mi je jako cudno.E sad stvar je u tome sto je firma i dalje aktivna a ona je osnivac iste..Mene licno zanima kako to da firma nije ugasena i koja je procesura sad nakon 20 godin i postoji li tu sad neki dug za porez ili sta vec?

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovana,

     Nismo imali slična iskustva. Predlažem da odete za početak do Poreske uprave i Uprave javnih prihoda, radi provere poreskog duga i duga za komunalne takse, a zatim da kontaktirate pravnika za pomoć oko likvidacije firme.

     Srdačan pozdrav!

     Odgovori
 59. mileva

  Kakav je postupak otkaza trudnici kod zatvaranja preduzetnicke radnje zbog nedostatka posla.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Za odgovor na ovo pitanje možete se obratiti pravniku.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
  • Jovana

   Postovani,

   Da li preduzetnicku radnju mogu staviti u mirovanje iako sam u kontroli? Radnja je i dalje aktivna.
   I ako da, da li se predaju apr-u finansijski izvestaj za ovu godinu?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovana Jovana,

    U skladu sa članom 29. Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Agencija za privredne registre ne može izvršiti brisanje pravnog lica ili preduzetnika iz propisanog registra, registrovati statusne promene i vršiti promene podataka koji se odnose na osnivača, odnosno člana, naziv, sedište, ulog i oblik organizovanja, prekid ili druge promene podataka u vezi obavljanja delatnosti preduzetnika, u periodu od dobijanja obaveštenja Poreske uprave da će se kod pravnog lica ili preduzetnika vršiti poreska kontrola, uključujući i radnje Poreske policije u cilju otkrivanja poreskih krivičnih dela, do dobijanja obaveštenja da je poreska kontrola završena, odnosno okončane radnje Poreske policije, kao i u periodu od dobijanja obaveštenja da je pravnom licu ili preduzetniku, u skladu sa ovim zakonom, privremeno oduzet PIB, do dobijanja obaveštenja da je tom subjektu vraćen PIB. Agencija za privredne registre može vršiti promene podataka u vezi obavljanja delatnosti preduzetnika u slučajevima određivanja, odnosno promene poslovođe preduzetnika, u skladu sa zakonom.

    Prema tome, preduzetnik ne može da registruje mirovanje u toku trajanja poreske kontrole.

    Finansijske izveštaje imate obevzu da predajete i kada je radnja aktivna i kada je u mirovanju.

    Svako dobro!

    Odgovori
 60. Bojana

  Poštovana Marija, u procesu sam gašenja PR, kada sam tražila od Poreskog obračun dugovanja učinilo mi se da je mali iznos. Od knjigovođe sam saznala da me neki period nije zaduživala za plate, poreze i doprinose iako je radnja bila aktivna u APRu. Ja sada treba da idem u APR da izbrišem radnju, ali šta će se desiti sa tim dugovanjem koje se ne prikazuje u Poreskom?
  Hvala

  Odgovori
 61. Sonja

  Poštovana Marija,
  U 2020. godine sam preduzetničku agenciju prebacila u stanje mirovanja i isplatila sva zaostala dugovanja. Agenciju i dalje ne planiram da vratim iz stanja mirovanja jer do sada nije bilo prihoda i izdavanja faktura niti će ih biti.
  Međutim, iskrsao je jedan posao sa drugom preduzetničkom agencijom koji bih volela da uradim i naplatim. Da li je jedini način da izdam fakturu da odmrznem agenciju? Da li je u tom slučaju moguće zamrznuti agenciju ponovo nakon mesec dana i plaćenih dugovanja poreskoj? (na koji način ovo funkcioniše jer se rešenja čekaju i po nekoliko meseci?) Ili je bolje ovo regulisati kroz ugovor o delu i naplatiti honorarno?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Da biste obavili pružanje usluge i fakturisanje morate aktivirati agenciju, a nakon toga je možete ponovo staviti u status mirovanja. Rešenja sada jako brzo stižu.

   Pozdrav!

   Odgovori
 62. Petko

  Postovana,
  Imam preduzetnicku radnju i zelim da pregristrujem u doo.
  Interesuje me, preduzetnicka radnja nije podigla sav novac na koji je platila porez na dobit, deo tog novca na koje ima pravo da podigne sluzi za obrt a deo je u robi. Sta se desava sa tim novcem i robom ako se preregistrujem u doo, s obzirom da doo prilikom podizanja gotovine mora da plati i 15% poreza na dividende? Da li taj novac i roba moze da bude osnivacki kapital kako bi posle mogao da se podigne bez placanja poreza na dividendu ?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Po mom mišljenju, u preduzetničkoj radnji, u knjigovodstvu, treba da postoji obaveza prema preduzetniku za podizanje novca iz ovog perioda (neto prihod preduzetnika). Prilikom promene pravne forme, u poslovne knjige doo prenose se sve stavke iz knjiga preduzetnika. U tom smislu, po mom mišljenju, osnivač doo može i kasnije podizati bez plaćanja dodatnog poreza neto prihod preduzetnika koji je ostvaren u periodu rada preduzetnika koji je naknadno promenio pravnu formu.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 63. slobodan

  2012 godine sam registrovao radnju koja od prvog dana(iz zdravstvenih razloga) nije radila.Za to vreme nisam vršio ikakva plaćanja jer naprosto nisam prihodovao.Pre par dana mi je stigla opomena pred tužbu GRADSKOG SEKRETARIJATA ZA JAVNEPRIHODE u iznosu od 3533 dinara plus kamata od 188 dinara.
  Interesuje me:Jesu li to sva moja dugovanja?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Verovatno nisu. Potrebno je angažujete stručno lice koje će zajedno sa vama sagledati koje su sve obaveze nastale u proteklom periodu. To što niste prihodovali ne oslobađa vas apriori od svih obaveza koje imate kao preduzetnik za poreze, doprinose i lokalne javne prihode.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 64. darko

  Poštovana,

  Imam paušalnu radnju koju planiram zatvoriti u narednih mesec ili dva ali ću imati prihode možda oko 2-3 mil u tom periodu. Da li ću posle možda imati obavezu nekih dodatnih poreza sem redovnih po poreskom rešenju za mesečni paušalni pore?. Odnosno da li se limit za paušalni porez gleda po broju meseci obavljanja delatnosti ili se gleda za godinu bez obzira sto ću u 2022 poslovati samo nekoliko meseci.

  Unapred hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Limit važi za kalendarsku godinu, bez obzira na to da li ste tokom cele godine bili aktivni ili ste deo godine bili u mirovanju. Limit se ne smanjuje srazmerno broju meseci obavljanja delatnosti. U tom smislu, nećete imati dodatne poreske obaveze.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 65. Nada Savić

  Imam preduzetnicku radnju,razmisljam o zatvaranju ali imam i veliki lager. Da li prilikom zatvaranja treba platiti PDV na lager jer sam u sistemu PDV. To mi nekako nije jasno. U opstinskoj evidenciji imam dug na gradsko gradjevinsko zemljiste koje se vise ne placa pa me zanima da li taj dug zastareva. Nadam se da ste me razumeli sta pitam. Hvala unapred

  Odgovori
 66. Jova

  Kada zatvorim preduzetničku radnju, a imam klijente koji mi još uvek nisu platili fakture koje sam im poslao (zaostala potraživanja od klijenata) koliko dugo još mogu držati račun otvorenim da bih primio uplate ili kako to regulisti?

  Hvala unapred.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Uplate od otvorenih potraživanja možete naplatiti na svoj lični račun, nakon gašenja preduzetnika i poslovnog računa. O svim detaljima možete se informisati u svojoj poslovnoj banci.

   Svako dobro!

   Odgovori
   • Rajna

    Dobar dan dugujem porez kao preduzetnik.Imam pravo da odem u porodičnu penziju umro mu je suprug.Da lu mogu da se odjavim sa osiguranja da bih ostvarila to pravo.Ako mogu koja je procedura.Hvala

    Odgovori
 67. Ivana

  Poštovani,
  Privredno društvo čiji sam osnivač je brisano iz registra APRa u oktobru 2011. godine. Međutim, pri registraciji preduzetničke radnje ove godine, utvrđen je dug po osnovu doprinosa za PIO za osnivača u iznosu od 60 din, sa kamatom 160 din. Kako je to moguće, uzimajući u obzir činjenicu da nije moguće brisanje iz registra ako nisu izmireni prethodno porezi i doprinosi?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ova situacija je prisutna u praksi. Potrebno je da odete u Poresku upravu i proverite kako je došlo do zaduženja i da li su ona validna. Ako nisu, Poreska uprava treba da izvrši storniranje zaduženja.

   Svako dobro!

   Odgovori
 68. Biljana

  Poštovani, da li je zaista lakše i brže poveriti postupak zatvaranja preduzetničke radnje agenciji? Videla sam na par mesta tu uslugu i deluje mi kao da bih mogla lakše tako da obavim sve

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ovo nije računovodstveno pitanje, već stvar vaših preferencija i izbora 🙂

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 69. Tatjana Boskovic

  Postovani,
  zatvorila bih butik koji je u okviru firme koja se vodi na mog muza i u sistemu PDV- a je.
  Sada ako bismo hteli da zatvorimo firmu, koja je STR, a ja bih htela da otvorim ponovo
  butik sa istim zalihama..Da li bih mogla da izbegnem placanje poreza na zalihe i u tom
  slucaju koji vid objekta je najbolje ponovo registrovati..Da li je to mozda DOO ?
  A u slucaju da placam porez da li mogu minimalizovati cene s obzirom da tu ima
  dosta stare robe, konkretno obuce koja je podlozna starenju i raspadanju..
  Hvala i srdacan pozdrav!

  Odgovori
 70. Jelica

  Dobar dan,
  Imam pitanje. Otvorila sam firmu na sebe, i imam neko dugovanje za porez koje ce biti izmireno u natednih par dana. Zanima me, koliko vremenski treba da se zatvori firma. Jer sam pred porodjaj i trebalo bi da se prijavim na biro, a to ne mogu dok ne ugasim firmu. Hvala najlespe

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Potrebno vreme zatvaranja se razlikuje od slučaja do slučaja, a zavisi pre svega koliko brzo možete dobiti potvrdu od Poreske uprave da ne dugujete ništa na ime poreza i doprinosa. Može proteći od par dana, do par nedelja.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *