Skupstine stanara kao obveznici poreza na dobit

od strane | apr 27, 2014 | Skupstine stanara | 6 Komentari

Skupštine stanara zgrade prema važecim propisima ponovo se, za potrebe obracuna obaveze poreza na dobit, smatraju nedobitnim organizacijama.

Podela prema ucescu prihoda sa trzista u ukupnim prihodima, koja je vazila prilikom obracuna poreza na dobit za 2012.godinu, ukinuta je.

Jedini validni kriterijum za podelu pravnih lica na dobitna i nedobitna jeste cilj zbog koga su osnovana. S obzirom da se skupstine stanara osnivaju radi odrzavanja stambene zgrade, a ne radi sticanja dobiti, sa aspekta Zakona o porezu na dobit, kucni saveti predstavljaju nedobitne organizacije.

Koje su obaveze nedobitnih organizacija po pitanju obracuna i placanja poreza na dobit?

Porez na dobit placa se na razliku između prihoda ostvarenih na tržištu i sa njima povezanih troškova.

Članom 44. Zakona predviđeno je poresko oslobođenje za nedobitne organizacije koje ostvare razliku izmedju prihoda i troškova manju od 400.000 din tokom poslovne godine, uz ispunjenje određenih dodatnih uslova iz ovog člana.

Poreska obaveza utvrđuje se u poreskom bilansu i poreskoj prijavi koju su obavezni da predaju svi kućni saveti u roku od 180 dana od kraja poreske godine za koju se utvrđuje obaveza, što za 2014. godinu ističe 29. juna 2015. godine.

Skupštine zgrade koje nisu ostvarile prihode na tržištu nisu obaveznici poreza na dobit i ne predaju poreski bilans i poresku prijavu. Kao dokaz, mogu predati svom referentu u Poreskoj upravi Bilans uspeha i Izjavu da nisu ostvarili prihode na tržištu.

Prihodima na tržištu smatraju se prihodi od prodaje dobara i usluga (prodaja zajedničkih prostorija, izdavanje prostorija u zakup) i prihod od kamata (na oročene i neoročene depozite). Uplate stanara, pokloni, donacije i slično ne smatraju se prihodima sa tržišta.

6 Komentari

 1. Milan Merkle

  Zeleo bih odgovor na sledece pitanje:

  Skupstina stanara koja ima racun u banci moze da ostvari prihode i tako sto stanari uplacuju odredjenu sumu mesecno ili slicno. Da li se to racuna u „prihod“ u smislu oporezivanja?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Milane,

   Uplate stanara po osnovu kojih skupština kao pravno lice nema obavezu protiv činidbe ne predstavljaju prihod sa tržišta. Pretpostavljam da se radi o uplati sredstava koja će biti korišćena za održavanje stambene zgrade.

   Prihodi ostvareni van tržišta (uplate članova udruženja, pokloni, donacije i slično) nisu predmet oporezivanja porezom na dobit.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 2. miša manić

  Poštovana gđo Đorđević,
  vidim da rešavate nedoumice i delite informacije kao neko ko zna tematiku. Od pre mesec dana sam ušao u Savet stanara Zgrade u kojoj imam stan i našao haos. Po podnetom finansijskom izveštaju ( blagajnika, predsednika i članova komisije kojima tematika knjigovodstva i ekonomije nije ni izbliza jača strana ) našao sam sledeće podatke: Prenos sredsrtava iz 2013: blagajna=8.800 din, žr u banci =1.525.500 din. Od zakupnina prostora koji izdajemo prihod je =1.842.132 din. Pripis kamate banke na oročena sredstva =30.155 din. Suma ovih cifri bi trebala da čine prihod. Rashod čine ‘plate’ Predsedniku, Domaru, Blagajniku, Čistačicama, u iznosu od 816.800 din plus razni troškovi održavanja 625.570 din. Suma rashoda je 1.442.370 din. Razlika prihod i rashod u 2014 godini je 429.916 din ( neračunam prepis sredstava iz 2013 god. ). Po onome što sam pročitao mi smo mislim na SSZ dužni da prijavimo porez na dobit ??? A to nije urađeno sa današnjim danom. Da li sam u pravu ili grešim ? Šta nam je činiti ? Kakve sankcije i kazne možemo da očekujemo i dobijemo, i od koga ? Uzgred kolika je tarifa-cena vođenja knjiga preko Vas ? U iščekivanju odgovora srdačan pozdrav !

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Nije nam bila namera da rešavamo pojedinačne probleme i nedoumice, već da pišemo informativno. Međutim, ako možemo, pomoćićemo.

   Nezahvalno je tumačiti iz Vašeg komentara da li ste u obaveznik poreza na dobit. Ukoliko je razlika prihoda sa tržišta i rashoda nastalih u vezi sa njima veća od 400.000 din ili ako ne ispunjavate uslove za oslobođenje onda da, skupština zgrade jeste obveznik.

   Prema Zakonu o poreskom postupku, postoji mogućnost samoinicijativne prijave propusta. Potrebno je da izdrasite poresku prijavu i predate je uz ovaj obrazac. U tom slučaju nema sankcije, ali će biti kamate.

   Što se tiče cene usluga, ona zavisi od toga koliko imate dokumentacije i koliko je ona uredna.

   Odgovori
 3. Vojislav

  Poštovana,
  da li su plate predsednika i blagajnika Skupštine SZ oporezovani kao i svaki dodatni prihod građana ?
  Srdačan pozdrav

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Da. Prihod koji ostvaruju ova lica je predmet oporezivanja.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *