Saradnja sa fizičkim licima – ugovor o delu

od strane | jan 14, 2013 | PDV, Porez na dohodak, Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo | 10 Komentari

Najveći deo partnera jedne firme čine pravna lica i fizička lica registrovana za obavljanje delatnosti (preduzetnici). Pored toga, firme tokom svog poslovanja dolaze u situaciju da su im potrebne usluge fizičkih lica koja nisu registrovana za obavljanje delatnosti, kao što su na primer sudski tumači, sudski veštaci i stečajni upravnici. Postavlja se pitanje koji modalitet rada sa ovim licima je u skladu sa zakonskim propisima. Pojedina lica iz ove grupe praktikuju izdavanje računa koje overavaju svojim pečatima (pečat sudskog tumača, na primer) i u kojima iskazuju naknadu koju im firma uplaćuje na račun. Da li je ovo ispravno?

Prema članu 85. stav 1. tačka 9. Zakona o porezu na dohodak građana, ostalim prihodima smatraju se i drugi prihodi koji po svojoj prirodi čine dohodak fizičkog lica, dakle primanja stečajnih upravnika, sudskih veštaka, sudija porotnika i sudskih tumača.

Prema tome, ukoliko angažujete neko od ovih lica morate sa njim zaključiti ugovor o izvršenju određene usluge – ugovor o delu i obračunati naknadu za njihov rad i obaveze po tom osnovu. A one zavise od toga da li lice istovremeno već ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu na drugom „mestu“. Tako imamo dva slučaja:

A. Na primanja navedenih lica koja imaju status: zaposleni, preduzetnik, poljoprivrednik ili penzioner, plaćaju se porezi i doprinosi iz naknade (to znači na teret osiguranika):

1. porez na dohodak građana po stopi od 20% na osnovicu koju čini iznos bruto naknade umanjen za normirane troškove po stopi od 20%;

2. doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 26% na istu osnovicu na koju se plaća porez na dohodak građana;

B. Ako je ugovor sklopljen sa licem koje nije osigurano na zdravstveno osiguranje po drugom osnovu (nezaposleno lice), pored poreza i doprinosa za PIO, obračunava se i uplaćuje i doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 10.3% na istu osnovicu na koju se plaća porez na dohodak građana.

Dakle, ukoliko za obavljenu uslugu primite račun koji Vam je izdalo neko od navedenih lica i platite samo iznos sa računa onome ko Vam je izvršio uslugu, sa aspekta Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Vi ste u prekršaju, a ne lice koje je račun izdalo. Kao isplatilac naknade dužni da na ovu naknadu obračunate i poreze i doprinose i uplatite ih na odgovarajuće račune poreskih organa.  

To što zakon formalno predviđa da se porezi i doprinosi izmiruju na teret osiguranika, u našem slučaju primaoca naknade – sudskog tumača, samo je stvar pravne terminologije. U ugovoru treba da prikažete bruto iznos naknade. Od ovog iznosa, jedan deo uplatićete sudskom tumaču (neto iznos), a ostatak koji čine porez i doprinosi državi. Dakle, ovaj pravni termin ne znači da je uplata poreza i doprinosa obaveza primaoca naknade (sudskog tumača) već definiše način njenog obračuna.

Za više detalja konsultujte svog pravnika ili računovođu.

10 Komentari

 1. dmitar stevanovic

  Postovani, treba da uradim projekat instalacije Video nadzora za jednu skolu (dokumentacija za izgradnju sistema instalacija). Da li to spada u autorski posao i koja je normirana stopa na ovu vrstu prava.
  s postovanjem
  dmitar

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ovo ne spada u domen knjigovodstva, već prava, pa je najbolje da se posavetujete sa pravnikom. Na osnovu skromnog znanja, pretpostavlja da bi za ovaj posao bio odgovarajući ugovor o delu.

   Obračun poreza i doprinosa na isplaćenu naknadu po osnovu ugovora o delu nije linearan, već složen, tako da je potrebno da angažujete knjigovođu da Vam uradi obračun, ukoliko želite da znate visinu dažbina. Obveznik plaćanja dažbina je u svakom slučaju škola, kao isplatilac prihoda fizičkom licu, a ne Vi.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
   • Snezana Draskovic

    Poštovani,
    imam ponudu da radim kao ski instruktor na privatnoj ski stazi koja je registrovana za rad ali ne poseduje svoje licencirane instruktore. S obzirom da bih radila kao fizičko lice, zanima me koji i kakav ugovor je potrebno da potpisem da bi obe strane ispostovale zakonsku proceduru.

    Odgovori
 2. Marija

  Postovani,
  ako sam u saradnji sa raznim fizickim licima kupovala raznu gradjevinsku robu, a nisam znala da da moram da im platim doprinose da li je to prekrsaj ili utaja poreza .
  Srdacan pozdrav.

  Odgovori
 3. Slavica

  Poštovani,
  potpisali bismo Ugovor o delu sa fizičkim licem (starosni penzioner), poslove koje bi obavljao su čišćenje radionice i košenje trave oko radionice leti, cepanje drva i loženje i čišćenje kotla zimi, to je po nekoliko sati mesečno. Da li postoji mogućnost da se isplata vrši jednom godišnje (ako da šta se upisuje u obrazac PPP-PD polje 1.2 obračunski period), ili mora da se isplata vrši svakog meseca.

  Hvala unapred

  Odgovori
 4. Vojkan

  Postovani, pregovaram sa dva programera o saradnji. Oni su osnivaci kompanije za programiranje i ja trebam da im dam ideju za aplikaciju i web sajt. Koji oblik osiguranja mojeg ucesca u zajednickom poslu koji sam opisao mi predlazete. Da li je to neka vrsta ugovora i koji mi predlazete. Poznati NDA nije dovoljan za nase pravosudje. Hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Vojkane,

   Ovo je pitanje za pravnika.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 5. Siniša

  Treba da sredim website fudbalskom savezu srema, koji ugovor mi treba?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Za pravna pitanja možete potražiti savet pravnika ili advokata.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *