Priliv novca u stranoj valuti na račun u banci i raspolaganje deviznim prilivom

od strane | maj 14, 2015 | Platni promet, Spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje | 5 Komentari

Privredno društvo može primiti novac u stranoj valuti na račun u banci po osnovu spoljnotrgovinskih poslova i određenih, tačno propisanih, poslova u domaćem prometu za koje je dozvoljena naplata u stranoj valuti.

Najčeši posao po osnovu koga se naplata vrši u devizama je izvoz robe i usluga. Devizni platni promet sa inostranstvom je slobodan, dok se u zemlji platni promet dominantno obavlja u dinarima. U zemlji se plaćanje u stranoj valuti može izvršiti samo za tačno propisane transakcije, definisane Zakonom o deviznom poslovanju, kao što su plaćanja vezana za kupoprodaju nepokretnosti i isplata dnevnica za službeno putovanje u inostranstvu.

Namera države je da se većina platnog prometa obavlja bezgotovinski, pa je mogućnost naplate u gotovom (efektivnom) stranom novcu vrlo mala. Zakonom o deviznom poslovanju i Odlukom NBS definisano je samo par slučajeva u kojima je dozvoljena naplata u gotovom stranom novcu i ona je uglavnom vezana za međunarodni transport robe i putnika.

Dakle, da bi primilo devizni priliv, preduzeće treba da ima otvoren devizni račun u poslovnoj banci.

Ovo praktično znači da pravno lice ili preduzetnik koji je rezident Republike Srbije ne može po osnovu izvoza robe i usluga (osim izuzetaka iz Odluke o plaćanju, naplaćivanju, uplati i isplati koji se mogu vršiti u efektivnom stranom novcu) primiti gotov novac od ino-kupca, već uplatu može primiti isključivo na račun u banci (bezgotovinski).

Transakcija međunarodnog plaćanja obavlja se posredstvom banke kupca i banke prodavca. Kupac daje svojoj banci nalog da doznači sredstva prodavcu. Banka prodavca prima nalog od korespodentske banke i svog klijenta obaveštava da su mu doznačena sredstva. Tom prilikom banka prodavcu šalje Obaveštenje o deviznom prilivu. Prodavac pre prijema sredstava na devizni račun treba da popuni ovo Obaveštenje i da ga overeno dostavi svojoj banci. Tek nakon toga, prodavac može raspolagati deviznim sredstvima na svom deviznom računu.

Raspolaganje sredstvima propisano je Zakonom o deviznom poslovanju i podzakonskim aktima. Privredni subjekat može odlučiti da sredstva ostavi na deviznom računu kako bi ih u budućnosti koristio za plaćanja u devizama (na primer uvoz robe i usluga, isplate dnevnica za službena putovanja u inostranstvo svojim radnicima, kupoprodaja nepokretnosti u državi i slično). Zakonom o deviznom poslovanju tačno su propisani slučajevi u kojima se plaćanje u okviru domaćeg prometa može vršiti u stranoj valuti. Ukoliko želi da sredstva koristi za druge namene, za koje nije dozvoljeno plaćanje u stranoj valuti u okviru domaćeg prometa, privredno društvo će dati nalog svojoj banci za konverziju strane valute u dinare. Nakon što mu konvertovana sredstva budu raspoloživa na tekućem dinarskom računu, preduzeće ih može koristiti za sva druga plaćanja, dozvoljena zakonskim okvirom Republike Srbije.

5 Komentari

 1. Svetlana

  Molim za malu pomoc

  Da li preduzece ima pravo na odbitak PDV po racunu za elektr.energgiju ako postoi ugovor o zakupu hale za proizvodnu delatnost.
  Napominjem racun glasi na ime vlasnika objekta.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Postovana Svetlana,

   Nemate pravo na odbitak PDV-a iz racuna koji ne glase na Vas kao poreskog obaveznika, bez obzira sto proizvodnu halu koristiti po osnovu ugovora o zakupu.

   Naime, Zakonom o PDV-u definise se da se odbitni PDV moze koristiti samo ukoliko posedujete ispravan PDV racun, a jednim drugim clanom istog Zakona kao obavezan element koji PDV racun treba da sadrzi naveden je naziv poreskog obveznika. Dakle, da biste koristili odbitni PDV sa racuna, uz ispunjenje i svih drugih uslova, na PDV racunu mora biti ispisan tacan naziv, adresa i PIB Vase firme.

   Srdacan pozdrav!

   Odgovori
 2. Danijela

  Dobar dan,
  Interesuje me da li preduzece odnosno privredno drustvo koje izvozi robu , odnosno prodaju vrsi putem web sajta a naplatu putem sistema platnih kartica ima pravo imati na web sajtu istaknute cene u evrima npr. i da li moze vrsiti naplatu u deviznim sredstvima na devizni racun u okviru firme ili mora vrsiti konverziju i imati dinarski racun na koji ce sredstva iz inostranstva legati konvertovana na dinarski racun

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Naplatu od nerezidenata možete vršiti u devizama, dok naplata od lica iz Republike Srbije mora biti u dinarima.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. Svetlana

  Postivani,da li pravno lice moze dinarska novcana sredstva preneti sa svog dinarskog racuna na svoj devizni racun,i ostaviti na tom racunu duzi vremenski perio

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *