Predsednik skupštine stambene zgrade

od strane | apr 12, 2013 | Skupstine stanara | 4 Komentari

„Predsednik skupštine zgrade može biti svaki poslovno sposoban vlasnik stana, odnosno drugog dela zgrade. Predsednik se bira većinom glasova članova skupštine zgrade na period od četiri godine. Ovakva odluka je obavezujuća za sve vlasnike stanova u zgradi.Na istoj sednici bira se i potpredsednik, koji obavlja poslove predsednika, kada je predsednik skupštine odsutan, odnosno sprečen da obavlja poslove iz svog delokruga. Predsednik se bira na mandat od četiri godine. Predsednik skupštine zgrade može biti razrešen dužnosti i pre isteka mandata od četiri godine. Predlog za izbor, odnosno razrešenje može podneti svaki vlasnik stana i drugog posebnog dela zgrade.

Ako ne postoji prosta većina, odnosno ako postoje na pr. po tri stana „za“ i „protiv“ ne bi bilo protivno duhu zakona izabrati predsednika zgrade po većinskom principu broja kvadrata. „

Preuzeto iz knjige Vodič za održavanje stambenih zgrada i kulturu stanovanja, autora M.Sc.Dragutina Matića

Na sajtu http://stambenivodic.com/  možete pogledati kompletan sadržaj Vodiča, i naručiti svoj primerak po ceni od 600,00 dinara.

[fblike url=“https://www.facebook.com/alibris.doo“ style=“standard“ showfaces=“true“ width=“450″ verb=“like“ font=“arial“]

4 Komentari

 1. milja

  a šta ako je prošlo četiri godine od izbora predsednika skupštine stanara a novi nije izabran? da li predsednik kome je istekao mandat može da i dalje oabvlja tu funkciju?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ovo nije pitanje za nas – mi se bavimo knjigovodstvom! Tekst je citat iz publikacije našeg saradnika. Možete se obratiti njemu za eventualnu pomoć. Link ka njegovom web site imate pri dnu članka.

   Pozdrav!

   Odgovori
 2. Stela Naumovic

  Postovani,

  Molim za informaciju i pomoc. Predsednik skupstine stanara samovoljno drzi pecat u svom stanu i odbija da ga stavi na podnesak Infostanu, na zahtev za intervenciju na zgradi, sto je uslov te institucije da bi izasli na teren. Dakle, kisne nam cela vertikala i urusava se dimnjak koji je ventilacija za izduvne gasove iz gasnih kotlova.E. molicu, postoji li neka sluzba koja ga moze prinuditi da izvrsi svoju zakonsku obavezu?

  Hvala unapred.

  S postovanjem,

  Stela Naumovic
  kontakt tel. 0652361013

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Stela,

   Mi se bavimo knjigovodstvom i porezima, pa vam ne možemo pomoći u ovom slučaju. Pokušajte da se konsultujete sa nekim advokatom.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *