Podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2020. godinu

od strane | nov 28, 2019 | Porez na dohodak, Preduzetnici | 6 Komentari

Svi preduzetnici koji su tokom 2019. godine vodili poslovne knjige, a koji u 2020. godini žele da budu paušalno oporezovani, treba da predaju Poreskoj upravi zahtev za paušalno oporezivanje do 30.11.2019. godine. Osnovni uslov za prelazak na paušal je da su tokom 2019. godine imali promet manji od 6 miliona dinara.

Zahtev treba predati nadležnoj filijali Poreske uprave, prema mestu sedišta preduzetnika.

Poreski obveznici treba da predaju poresku prijavu PPDG-1R do 31.januara 2020. godine za 2020. godinu, kao i PPDG-1S prijavu za 2019. godinu do 15.marta 2020. godine.

Preduzetnici koji žele da budu paušalno oporezovani sledeće godine treba da provere da li ispunjavaju sve uslove za paušalno oporezivanje.

Pravo na paušalno oporezivanje ne može se priznati preduzetniku:

 1. koji obavlja delatnost iz oblasti: računovodstvenih, knjigovodstvenih i revizorskih poslova, poslova poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta;
 2. koji obavlja delatnost iz oblasti: trgovine na veliko i trgovine na malo, hotela i restorana, finansijskog posredovanja i aktivnosti u vezi s nekretninama;
 3. u čiju delatnost ulažu i druga lica;
 4. čiji je ukupan promet u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez, odnosno čiji je planirani promet kada počinje obavljanje delatnosti – veći od 6.000.000 dinara;
 5. koji je evidentiran kao obveznik poreza na dodatu vrednost u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

6 Komentari

 1. Mima

  Sjajan tekst.Kratko pitanje, da li svinpreduzetnici treba da predaju obrazac PPDG-1R ili se to odnosi na nove preduzetnike?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ukoliko nije bilo promena u vašem poslovanju koje utiču na pravo na paušalno oporezivanje ili na visinu vaše poreske obaveze, niste dužni da podnesete PPDG-1R prijavu.

   Više o tome možete pročitati ovde.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
  • Bojan

   Ako sam do 6 meseca 2018.bio pausalac (radnja osnovana 2001g) a onda presao na knjigasa i u 2020 se vracam ponovo na pausalno oporezivanje zbog efikasnijeg funkcionisanja poslovanja a zahtev podnet u novambru 2019.g. da li poreze i doprinose placam kao novoosnovana radnja ili maksimalno 10% uvecane u odnosu na prethodnu godinu odnosno 2018. kad sam bio pausalac?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Koliko nam je poznato, plaćate po pravilima za novoosnovane. Najbolje bi bilo da proverite ovu činjenicu kod vašeg Poreskog savetnika u Poreskoj upravi.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
 2. vlado

  Imamo servis za održavanje vozila i ostvaren promet oko 2.000.000 din.da li možemo podneti zahtev za paušalno oporezivanje,nismo u sistemu pdv vodili smo do sada knjige odnosno prešli na dvojno.Da li možemo u 2020 god.postati paušalci.

  Srdačan pozdrav

  Odgovori
 3. Ivica

  Ako se registrujem kao preduzetnik knjigas i iskoristim godinu dana da mi drzava placa obaveze (imam sve uslove), da li mogu po isteku godine a ne predjem 6 miliona da predjem u pausalce?
  Hvala

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *