Nova lokalna ekološka taksa na teritoriji Grada Beograda – Naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine

od strane | jan 28, 2015 | Parafiskalni sistem, Preduzetnici, Privredna društva | 22 Komentari

Uprava Grada Beograda donela je Odluku o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine kojom se uvodi nova lokalna taksa od 01. januara 2015. godine.

Naknada je propisana za korišćenje stambenih i poslovnih zgrada, stanova i poslovnih prostorija za stanovanje, odnosno obavljanje poslovne delatnosti.

Obveznici plaćanja su vlasnici nepokretnosti, odnosno zakupci, ako se nepokretnost koristi po osnovu zakupa.

Naknada se plaća mesečno, i to do 15. u mesecu, a njena visina određuje se prema površini i vrsti nepokretnosti:

1) 0,87 dinara/m2 za korišćenje stambenih zgrada i stanova za stanovanje. Visinu naknade obračunava javno preduzeće koje se stara o naplati komunalnih usluga;

2) 2,64 dinara/m2 za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje delatnosti privrednih subjekata. Naknadu plaćaju obveznici mesečno.

Visinu naknade za obveznike koji koriste nepokretnosti navedene pod tačkom 2) određuje Sekretarijat za finansije Gradske uprave grada Beograda – Uprava javnih prihoda na osnovu prijave za utvrđivanje naknade.

Obveznik naknade je dužan da podnese prijavu na Obrascu P EKO – Prijava za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za korišćenje nepokretnosti za obavljanje poslovne delatnosti. Na osnovu podnete prijave Uprava javnih prihoda doneće rešenje o visini naknade za tekuću godinu.

Obrazac prijave možete preuzeti sa linka na dnu ovog članka.

Obveznik je dužan da do 31. januara 2015. godine nadležnom organu Uprave javnih prihoda podnese prijavu za utvrđivanje naknade na obrascu P EKO – Prijava za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za korišćenje nepokretnosti za obavljanje poslovne delatnosti.

Prijava se podnosi odeljenju Uprave javnih prihoda na čijoj teritoriji se nalazi nepokretnost (a ne prema sedištu obveznika).

Naknada se uplaćuje na račun broj:

840 714562 843 56 – Posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Predviđene su i kaznene odredbe za pravna lica od 50.000 do 250.000 dinara ukoliko ne podnese ili ne podnese u propisanom roku prijavu za utvrđivanje naknade, odnosno se prijave ili ne prijave u propisanom roku svaku nastalu promenu. Za prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara. Kazna za preduzetnike propisana je u novčanom iznosu od 20.000 do 100.000 dinara.

[download id=“1671″]

22 Komentari

 1. Mara

  Ukoliko preduzetnik obavlja delatnost u stanu u kome i zivi, da li je potrebno podneti prijavu za Eko Taksu?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Maro,

   Članom 5. Odluke definisano je da se pod stambenim prostorom smatra i deo stambenog prostora koji se koristi u poslovne svrhe, ako ne čini posebnu celinu.Ako se u stanu isključivo obavlja poslovna delatnost, onda se on u smislu ove Odluke, smatra poslovnim prostorom.

   Za stambeni prostor obračun i naplatu naknade vrši komunalno preduzeće koje vrši naplatu komunalnih usluga.

   Prema tome, za deo stana u kome obavljate delatnost, a ako on ne čini posebnu celinu u odnosu na stambeni prostor, ne treba da podnosite prijavu na obrascu P EKO, već ćete naknadu platiti na ukupnu stambenu površinu kroz račun Infostana.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 2. Boban

  U koliko kao preduzetnik placam „ekolosku zastitu“ u sklopu racuna INFO STAN-a a za lokal da li sam duzan da podnesem prijavu i placam pomenutu taksu. Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Odlukom je uređeno da se za prostor koji se koristi u poslovne svrhe naknada određuje rešenjem Sekretarijata za finansije Gradske uprave za Grad Beograd, a na osnovu prijave koju korisnici prostora podnose na obrascu P EKO. Iz toga proizilazi da biste trebali da predate prijavu i plaćate naknadu po rešenju, a po ceni za poslovni prostor. Iznos naknade biće veći nego što biste plaćali kroz račun Infostana. Pretpostavljam da ćete na osnovu rešenja moći da se „oslobodite“ od plaćanja ove naknade putem računa za Infostan.

   Obračun i plaćanje naknade posredstvom komunalnog preduzeća predviđeni su samo za stambeni prostor koji se koristi isključivo za stambene ili mešovito za poslovne i stambene potrebe, a u Vašem slučaju radi se o lokalu – poslovnom prostoru.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. mona

  Poštovani,
  Ukoliko se za stambeni prostor navedena taksa plaća preko uplatnice “Infostana“, a istovremeno se taj prosto izdaje na korišćenje pravnom licu, da li je i to pravno lice (zakupac) obveznik plaćanja naknade.
  Hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ukoliko se u stanu isključivo obavlja delatnost, onda se ovaj prostor klasifikuje, prema Odluci, u poslovni prostor, a obveznik plaćanja naknade je vlasnik, odnosno zakupac – ukoliko je prostor izdat u zakup. Ukoliko se samo deo stana, koji je neodvojiv od ostatka, koristi za obavljanje delatnosti, a ostatak za stanovanje, onda se i prostor koji se koristi kao poslovni smatra stambenim, i na ukupnu površinu tog stana naknada se plaća putem obračuna koji vrši Infostan.

   Dakle, ukoliko ste ceo stan izdali u zakup pravnom licu, to pravno lice je obveznik naknade, i treba da preda prijavu na obrascu P EKO i da naknadu plaća na osnovu donetog Rešenja do 15. u mesecu za prethodni mesec.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. mona

  Hvala na iscrpnom odgovoru.

  Odgovori
 5. Veljko

  S obzirom da sam greskom zaboravio da unesem broj telefona I koji je tacno sprat,da li se u tom slucaju obavestavam da dopunim te podatke ili ce to Uprava videti iz ugovora?Da li se delom nepopunjeni formulari ocenjuju kao sanckija ili se salju na dopunu pa naknadno donosi resenje?
  hVALA

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Nemam informacije koje tražite. Najbolje je da se raspitate u Upravi i da dopunite podatke ako je potrebno.

   Pozdrav!

   Odgovori
 6. Dejan

  Šta se dešava sa magacinskim prostorom ( hALA ) , dali je i za njega potrebno podnositi prijavu?
  Firma ima poslovni prostor nezavisno od magaciskog i podneLka je za eko taksu,

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   U poslovni prostor spadaju sve prostorije u kojima se obavlja delatnost, pa tom logikom, i Vaš magacin spada u poslovni prostor i predmet je oporezivanja ovom naknadom.

   Pozdrav!

   Odgovori
 7. Dejan

  Poštovani, ako je u pitanju verska organizacija (koja je i registrovana kao verska organizacija), koja zakupljuje prostor od druge verske organizacije, da li je prva verska organizacija bila u obavezi da podnese prijavu? Zahvaljujem na odgovoru

  Odgovori
 8. Vanja

  Poatovani,
  preduzetnik sam ali sam privremeno prekinula delatnost u apr-u. Da li je potrebno u tom slucaju da prijavim i placam eko taksu?
  Unapred hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Nismo imali ovakav slučaj. Najbolje je da se raspitate u Vašoj lokalnoj samoupravi.

   Pozdrav!

   Odgovori
 9. Vesna

  Postovani ,

  Podnela sam prijavu za eko taksu i cekam resenje,ali uskoro nameram da zatvorim tj. ugasim svoju frizerku radnju zbog odlaska u inostranstvo.Molim Vas da mi kazete da li treba prvo da sacekam resenje i platim sva dugovanja koja su nastala u medjuvremenu ili da krenem u gasenje radnje?Posto sam ujedno i vlasnik tog prostora,da li cu morati i po gasenju radnje da placam eko taksu?

  Veliki pozdrav!

  Odgovori
 10. Vesna

  Da li se zna da li su resenja pocela da se dostavljaju i koliko se dugo cekaju?

  Hvala

  Odgovori
 11. darko

  Meni resenje nikad nije stiglo, pa sam otisao u upravu za javne prihode negde u maju 2015 i receno mi je da to jos nisu poceli da rade ili da to jos nije zavrseno…tako nesto…u svakom slucaju ce biti realizovano u nekom momentu

  Odgovori
 12. Tatijana

  Postovani,

  Vlasnik sam polovine lokala u jednom trznom centru.Moj suprug je vlasnik druge polovine.U lokalu obavljamo delatnost ,tj.registrovano je preduzece ciji sam ja vlasnik, a suprug direktor.Juce nam je stigla taksa za zastitu zivotne sredine na ime preduzeca…u lokal.A danas je meni na kucu stiglo opet resenje za taksu,ali na moje ime.O cemu se ovde radi? Hvala unapred.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ne znam šta drugo da vam kažem osim da odnesete oba rešenja u lokalnu upravu koja ih je izdala. Da li je u rešenju za firmu i u rešenju za fizičko lice ukupna kvadratura? Moguće je da su vas greškom dvostruko oporezovali.

   Ili je možda firma dobila rešenje za jednu polovnu, a fizičko lice za drugu polovinu lokala.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 13. Svetlana

  Svetlana,
  Postovani,
  Zanima me koji je model i poziv na broj kod popunjavanja uplatnice za preduzeca, da li je isti kao kod placanja takse na firmarinu?
  Hvala.

  Odgovori
 14. Ivana

  Poštovani,

  pravno lice je u uzima u zakup od fizičkog lica poslovni prostor i plaća EKO dinar. To isto pravno lice u podzakupu ima još jedno pravno lice. Da li je i podzakupac u obavezi da plaća EKO dinar, ako se uzme u obzir da zakupac plaća EKO dinar za celokupnu površinu poslovnog prostora?

  Srdačan pozdrav!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Ivana,

   Da, podzakupac i zakupac treba da plaćaju taksu, srazmerno kvadraturi koju koristi svako od ovih lica.

   Srdačan pozdrav

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *