Izjava o stvarnom vlasniku firme i obaveza registracije podataka

od strane | avg 16, 2018 | Osnivanje privrednih društava, Privredna društva, Udruženja | 19 Komentari

Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika donet je krajem proleća ove godine, a stupio je na snagu 8. juna 2018.

Zakon se bavi pitanjem stvarnog vlasnika privrednih subjekata i obavezom dokumentovanja i registrovanja podataka o stvarnim vlasnicima, a zbog napora da se reguliše oblast sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma za koju Srbija nije dovoljno usklađena sa međunarodnim preporukama.

Dve osnovne obaveze koje će najviše interesovati privrednike su:

 • obaveza da se odredi stvarni vlasnik privrednog subjekta i da se podaci i dokumentacija o njemu čuvaju najmanje 10 godinarok za ispunjenje je 8. jul 2018. godine, i
 • obaveza da se izvrši upis podataka o stvarnom vlasniku kroz portal APR-a rok za ispunjenje je 31.01.2019. godine.

Obaveza da se odredi stvarni vlasnik i o tome sastavi dokument

 

Od 8. jula 2018. dužni ste da obezbedite dokumentaciju o stvarnim vlasnicima u sedištu vaše firme/organizacije, ako ste osnovani u formi:

1) privrednog društva (društvo ograničene odgovornosti ili akcionarsko društvo, osim javnih akcionarskih društava);

2) zadruge;

3) ogranka stranog privrednod društva;

4) poslovnog udruženja i udruženja, osim političkih stranaka, sindikata, sportskih organizacija i udruženja, crkava i verskih zajednica;

5) fondacije i zadužbine;

6) ustanove;

7) predstavništva stranog privrednog društava, udruženja, fondacija i zadužbine.

Ovaj zakon ne primenjuje se na privredna društva i ustanove u kojima je Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave jedini član, odnosno osnivač.

Za sada, ovu dokumentaciju ne treba da dostavljate ni jednoj instituciji. To će se promeniti 01. januara 2019. kada će početi sa radom elektronski servis za prijavu podataka o stvarnim vlasnicima u registar Agencije za privredne registre.

Do tada, potrebno je da sastavite izjavu o tome ko su stvarni vlasnici, koju će potpisati zakonski zastupnik ili druga ovlašćena osoba u vašoj organizaciji, a koja će sadržati lične podatke fizičkih lica koja se smatraju stvarnim vlasnicima. Ko su ova lica navodimo niže. Obrazac izjave nije propisan. Naš predlog kako možete sastaviti izjavu preuzmite na dnu stranice. 

Pored izjave, potrebno je da imate rešenje o registraciji privrednog subjekta ili izvod iz registra Agencije za privredne registre iz kojeg se vidi aktuelna vlasnička struktura, kao i očitane lične karte odnosno kopije pasoša stvarnog vlasnika (jednog ili više njih).

Stvarnim vlasnikom privrednog subjekta smatra se:

1) fizičko lice, koje je posredno ili neposredno imalac 25% ili više udela, akcija, prava glasa ili drugih prava, na osnovu kojih učestvuje u upravljanju Registrovanim subjektom, odnosno učestvuje u kapitalu Registrovanog subjekta sa 25% ili više udela;

2) fizičko lice koje posredno ili neposredno ima preovlađujući uticaj na vođenje poslova i donošenje odluka;

3) fizičko lice, koje Registrovanom subjektu posredno obezbedi ili obezbeđuje sredstva i po tom osnovu bitno utiče na donošenje odluka organa upravljanja Registrovanog subjekta prilikom odlučivanja o finansiranju i poslovanju;

4) fizičko lice koje je osnivač, poverenik, zaštitnik, korisnik ako je određen, kao i lice koje ima dominantan položaj u upravljanju trastom, odnosno u drugom licu stranog prava;

5) fizičko lice koje je registrovano za zastupanje zadruga, udruženja, fondacija, zadužbina i ustanova, ako ovlašćeno lice za zastupanje nije prijavilo drugo fizičko lice kao stvarnog vlasnika.

Izuzetno, ako nije moguće odrediti fizičko lice iz prethodnih pet tačaka na način kako je to propisano, stvarni vlasnik Registrovanog subjekta je fizičko lice koje je registrovano za zastupanje, odnosno koje je registrovano kao član organa tog subjekta.

 

Obaveza registracije podataka o stvarnom vlasniku

 

Zakon predviđa uspostavljanje Centralne evidencije stvarnih vlasnika, koju će voditi Agencija za privredne registre.

Agenciji je ostavljen rok do kraja godine da se pripremi, pa bi od 1. junara 2019. trebalo da počne sa radom registar ovih podataka na sajtu (portalu) APR-a.

Ideja je da privredni subjekti vrše upis podataka o stvarnim vlasnicima elektronski, koriščenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata (elektronskog potpisa) direktora, kao i da svaku promenu prijave u registar.

Za upis podataka firmi, nakon uspostavljanja registra koji je planiran do kraja godine, ostavljen je rok do 31.01.2019. godine.

 

Kompletan tekst Zakona možete pročitati ovde.

 

Dokumenta za preuzimanje:

Izjava o stvarnom vlasniku (DOCX)

Izjava o stvarnom vlasniku (DOC – Word 97 – 2003)

 

19 Komentari

 1. Mira

  Hvala,
  lepo objašnjeno

  Odgovori
 2. светлана

  Да ли је у изјави потребно навести стварни проценат удела , имајући у виду да је чл. 5 тач. 12 Закона превиђено да ће се у Централном регистру евидентирати подаци о члановима, односно оснивачима и проценту њиховог удела, oдносно броју и проценту њихових акција или је могуће изоставити тај део јер ће га утврђивати АПР из регистрованих података ( имајући у виду које податке је дужан доставити законски заступник друштва?
  Да ли постоји могућност да се текст изјаве накнадно промени, уколико Министар надлежан за привреду пропише , сходно чл. 5 ст. 4 Закона , евиденцију на другачији начин од садржине текста изјаве?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Svetlana,

   Obrazac izjave nije propisan, tako da možete menjati njegovu sadržinu.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. milivoje tutić

  u apr-u već postoje svi podaci o privrednom društvu d.
  o.o. i svu moguće promene od osnivanja do današnjeg dana.Šta uraditi u slučajevoma neaktivnog društva više od 9 godina?Moguće da su vlasnici promenili adrese ili da čak više nisu ni živi, a društvo nije ugašeno.

  Odgovori
 4. Stanimir

  Poštovana, zahvaljujem se se za poslate poruke. Verujem da su svim vašim kontaktima dobar podsetnik, a mnogima jedini pravi izvor ovakvih podataka.
  Srdačan pozdrav!

  Odgovori
 5. Milica Milivojevic

  Poštovana, zastupnik sam jednog udruženja gde nas ima četvoro ravnopravnih osnivača i u tom smislu sam početkom jula sastavila izjavu o stvarnim vlasnicima udruženja po osnovu 4*25% upravljačkih prava. Međutim, to udruženje je osnivač i jedini član sa 100% udela u privrednom društvu -d.o.o. Direktor društva nisam ja već drugo fizičko lice. Nismo sigurni kako bi trebalo da izgleda izjava o stvarnim vlasnicima tog društva i koji je osnov. Da li samo direktor po osnovu zastupanja ili bi trebalo navesti osnivače udruženja jer je udruženje jedini član skupštine društva? I kako bismo formulisali osnov? Unapred hvala

  Odgovori
 6. BRANKA BRANKOVIĆ

  Poštovana naše preduzece je DOO koje ima dva osnivaca sa 50% udela gde je jedan osnivacujedno i zastupnik preduzeca i potpisuje sve svojim certifikatom i naravno moramo registrovati oba vlasnika al me interesuje jel svaki vlasnik pojedinacno potpisuje za sebe ili zakonski zastupnik moze da potpise za oba vlasnika.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Branka,

   Prijavu podataka potpisuje zakonski zastupnik, bez obzira na to koja lica su evidentirana kao stvarni vlasnici.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 7. Mirjana

  Poštovana,
  Radim u pravnom licu čiji je stvarni vlasnik 100 % inostrana kompanija,takođe d.o.o. . U toj inostranoj kompaniji pretežni vlasnik ( 70%, jedini više od 25%) je Investicioni fond. Koga ja prijavljujem kao stranog vlasnika, pravno lice ili fizičko lice(direktora tog Investicionog fonda)? Ako prijavljujem pravno lice šta je neophodno da uradim?
  Hvala unapred na odgovoru..

  Odgovori
 8. Nenad Kecman

  Poštovani,
  ovlašćeni zastupnik sam poslovnog udruženja čiji su osnivači 5 prevnih lica. Da li treba da popunjavamo obrzac o stvarnom vlasniku, pošto u objašnjenju koje ste dali piše za fizička lica.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Da, treba. Piše da treba utvrditi stvarne vlasnike koji mogu biti samo fizička lica. Dakle, treba da utvrdite koja fizička lica su stvarni vlasnici udržunjea čiji su osnivači pravna lica.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 9. Teufik Isaković

  Poštovani ;
  Dali mi kao udruženje građana(„Udruženje Bošnjaka Vojvodine Subotica“ -Subotica)imamo obavezu da popunjavamo taj obrazac o vlasniku?
  Unaprijed zahvalan na odgovoru.
  S poštovanjem,
  Teufik Isaković,pravni zastupnik-predsjednik udruženja.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Udruženja su obveznici ovog Zakona, tako da imate obavezu da evidentirate stvarnog vlasnika.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 10. Gordana

  Postovana, ako je vlasnik doo strano pravno lice a vlasnik tog stranog pravnog lica 2 druga pravna lica ciji su osnivaci fizicko lice. Da li se ta fizicka lica smatraju posrednim ili neposrednim vlasnicima naseg doo kod prijavljivanja stvarnih vlasnika u APR ?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   To su posredni vlasnici.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 11. Saša

  Poštovana,
  Nisam bio u zemlji i nisam znao da treba da prijavim stvarnog vlasnika.
  Da li mogu biti sankcionisan ovim propustom, i da li se mogu opravdati zakašnjenjem prijave, sobzirom da je rok za prijavu prošao.
  Srdačan pozdrav i hvala.

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Izvršite registraciju sada. U Zakonu postoji osnov za kažnjavanje, tako da nemojte da odlažete izvršenje ove obaveze.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 12. Bojana

  Pstovani , samo jedan imfo..osnivac je pravno strano lice, zanime me koji je osnov za stvarno vlasnistvo?
  Srdacan pozdrav

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *