Osnivači koji su zaposleni u svom privrednom društvu imaju ista prava i obaveze kao i ostali zaposleni, koji nemaju udeo u kapitalu društva. U skladu sa tim, osnivač u radnom odnosu u svojoj firmi, može imati pravo na bonus, kao vid nagrade za doprinos poslovnom uspehu poslodavca (u ovom slučaju, preduzetnika ili privrednog društva čiji je vlasnik).

Ipak, kada su u pitanju bonusi koji se isplaćuju zaposlenim osnivačima, treba biti pažljiv i povesti računa o nekoliko stvari:

 1. Bonus mora biti predviđen Pravilnikom o radu, Kolektivnim ugovorom ili Ugovorom o radu
 2. Bonus mora biti posledica doprinosa uspehu firme, a ne samo vlasništva nad kapitalom firme
 3. Bonus, prema definisanim pravilima iz opštih akata pomenutih u tački 1. moraju dobiti i ostali zaposleni, a ne samo osnivač firme, ako ispunjavaju uslove za isplatu bonus

Osnivači, zaposleni u svom privrednom društvu, često koriste institut godišnjeg bonusa kako bi umanjili osnovicu poreza na dobit pred kraj poslovne godine.

Nesumnjivo je da se na ovaj način ostvaruje značajna ušteda poreza ako iznos zarade sa bonusom prelazi iznos najviše mesečne osnovice doprinosa (441.140 din u trenutku pisanja ovog teksta).

Naime, na bruto iznos zarade (u koji ulazi i bonus zaposlenog) koji prelazi maksimalnu mesečnu osnovicu doprinosa plaća se samo porez na zarade od 10%. Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje plaćaju se na iznos maksimalne osnovice doprinosa i dalje se, sa rastom iznosa zarade, ne uvećavaju.

Efektivni poreski trošak, na iznos bonusa preko maksimalne osnovice doprinosa, može biti 11% ili manji, ukoliko osnivač ima pravo na poreske olakšice (na primer u skladu sa članovima 21v, 21ž i 21z).

Da bi mogao da koristi ovaj povoljni poreski tretman, poslodavac treba da uredi pravo na bonus, iznos bonusa ili pravila o određivanju iznosa bonusa i rokove njegove isplate opštim aktom.

Još jednom ističemo ovu obavezu zbog njenog značaja.

Poslodavac može da predvidi nominalni iznos bonus za svaki ugovoreni posao, ili recimo, određeni iznos bonusa za preporuku kandidata za zaposlenje. Takođe, moguće je odrediti bonus na osnovu ostvarivanja određenih parametara uspeha poslovanja (na primer godišnji prihodi već od određenog iznosa).

Dakle, bonus može da se odredi u nominalnom iznosu ili kao formula koja koristi određene parametre. Važno je samo da bude odrediv.

Ako, prema odredbama opšteg akta, i drugi zaposleni ostvaruju pravo na bonus, on treba da im bude isplaćen. U suprotnom, sve poreske uštede koje firma ostvari mogu biti ugrožene.

Osim toga, poslodavci/osnivači treba da povedu računa i o tome da bonus obračunat na osnovu parametara za obračun zarade koji važe za isplate zaključno sa 31.12.2022. godine moraju do tada i da budu isplaćeni. Ostavljanje isplate za januar 2023 u ovom slučaju nije opcija. Zbog toga je potrebno da osobi koja je zadužena za obračun zarada, pre samog obračuna, date informaciju kada planirate isplatu bonusa, i da se nakon toga striktno držite planiranog.

Isplaćeni bonus ulazi u prosek zarade na osnovu kojeg se u narednim mesecima izračunava naknada zarade za odsustvo sa rada na dan praznika, godišnjeg odmora, slobodnog dana ili bolovanja. 

Na primer, zaposleni osnivač čija je bruto zarada 100.000 din, a koji uz decembarsku zaradu isplati bonus od 4 miliona dinara, u januaru treba da računa na to da će mu zarada biti i do 30.000 din veća, jer će za 2 dana praznika primiti naknadu u visini proseka, u koji ulazi i godišnji bonus isplaćen u decembru.

Isti efekat javiće se i u ostalim mesecima, kada zaposleni bude odsustvovao sa rada sa pravom na naknadu zarade. Ove povećane rashode treba budžetirati, kako se ne bi desilo da firma nema dovoljno sredstava da isplati zaradu sa pripadajućim porezom i doprinosima.

15 Komentari

 1. Sanja Jovičić

  Poštovani, osnivač koji je jedini zaposleni a pri tom je od osnivanja u gubitku, već treći put sebi isplaćuje velike bonuse. Kakav bi bio stav eventualne poreske kontrole po tom pitanju? Hvala!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Činjenica da je poslodavac u gubitku, po mom mišljenju, ne mora apriori da znači da se radi o problematičnoj isplati, ali može da bude indikator za detaljniju proveru. Poreska uprava, u postupku poreske kontrole, uzima u obzir sve činjenice od značaja za utvrđivanje poreskog tretmana izdataka za bonuse i na osnovu celokupne slike donosi zaključke.

   Svako dobro!

   Odgovori
  • Mirjana

   Zaposlena sam u preduzetnickoj radnji…..da li imam pravo na bonus…odnosno da li vlasnik ima zakonsku osnovu da mi isplati bonus koji je prethodno ugovorom definisan

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Zaposleni kod preduzetnika imaju ista prava kao i zaposleni kod privrednih društava, tako da je odgovor – da.

    Svako dobro!

    Odgovori
 2. Tamara

  Postovani da li mozete reci kako da izracunam koliki bi bili doprinosi i porez na bonus od 7miliona dinara?Takodje me interesuje kako utvrditi da li postoji obaveza placanja godisnjeg poreza na dohodak gradjana zbog ove isplate bonusa?Sta sve treba uzeti u obzir prilikom utvrdjivanja kvog poreza?Unapred hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Tamara,

   Obračun poreza i doprinosa iz bonusa i na bonus zavisi i od osnovne zarade, a može ga za vas uraditi vaš računovođa.

   O godišnjem porezu na dohodak poslednji put smo pisali ovde:
   https://experta.rs/godisnji-porez-na-dohodak-za-2021-godinu-porez-na-extra-dohodak/

   U međuvremenu, usvojene su izmene zakona koje podrazumevaju samooporezivanje za ovaj poreski oblik – Poreska uprava neće više donositi rešenja na osnovu podnete prijave građana.

   Objavljivanje parametara za obračun poreza za 2022. godinu očekujemo u februaru 2023. godine.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 3. Veljko

  Zdravo,

  Da li osnivač i jedini zaposleni u firmi može sebi isplaćivati bonus u ratama, ukoliko je doneo odluku o bonusu i odluku o ispunjenju uslova za bonus, u kojoj stoji da je dinamika isplate bonusa proizvoljna tj. da zavisi od veličine i učestalosti prihoda, a da će u određenom periodu biti isplaćena (npr. godinu i po) i da pritom ima poreske olakšice? Kakav je stav poreskih inspektora povodom uočavanja bonus isplata tokom podnošenja izvoda za plate radi kontrole poreskih olakšica, da li mogu osporiti isplatu bonusa tada i u budućnosti?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Nije mi poznat stav poreskih inspektora po ovom pitanju. Vodite računa da se zarada, kojoj pripada i bonus, mora isplatiti najkasnije do kraja narednog meseca za prethodni mesec. U tom smislu, ako ćete bonus isplaćivati „u ratama“ samo deo rate koji tog meseca planirate da isplatite, po mom mišljenju, treba da unesete u obračun zarada. U suprotnom, rizikujete da ovakav postupak bude okarakterisan i kao prekršaj, zbog neisplaćivanja zarade u roku, i kao namera da se plati manji iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, akumuliranjem bonusa u jednom obračunu, a njegovom isplatom kroz više meseci.

   Svako dobro!

   Odgovori
  • Ana

   Postovani,

   Molim za informaciju da li bonus ulazi u prosek za isplatu porodiljskog? Iznos bonusa je veci od zbira ukupne plate za 18 meseci ,koji se uzima kao prosek.

   Npr zbir plate za 18 meseci je 1,000,000 a bonus u jednom mesecu 2,000,000 dinara. Da li se u tom slucaju samo plata deli sa 18 ili bonus+plata?

   Unapred hvala na odgovoru.
   Ana

   Odgovori
   • Nemanja

    Dobro pitanje i mene zanima, takodje kako se bonus isplacuje, kao posebna uplatnica ili se svaki iznos koji je preko maksimalnog oporezivog bruto iznosa automatski racuna kao bonus?

    Odgovori
    • Marija Đorđić

     Poštovani,

     Bonus se obračunava i isplaćuje u okviru isplate zarade. Ne smatra se svaki iznos zarade iznad maksimalne osnovice doprinosa bonusom. Bonus se definiše ugovorom o radu, Pravilnikom ili posebnom odlukom i u skladu sa tim se vrši obračun.

     Svako dobro!

     Odgovori
 4. Radenko

  Vlasnik sam preduzetnicke radnj . a i
  zaposlen u njoj, imam 15 radnika ,dal i mogu sad na kraju godine doneti odluku o isplati bonusa , radniku koji
  Mi vodi celokupan posao u iznosu
  Od cetri milona dinara . inace svake
  Godine imamo dpbit nismo nikada
  poslovali sa gubitkom i uredno placali sve obaveze nikad nismo isplacivali bonus do sada

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   U vašem pitanju nista naveli nijednu činjenicu koja bi bila prepreka da se zaposlenom isplati bonus. Potrebno je da isplatu bonusa predvidite u opštim aktima društva, i da je adekvatno dokumentujete i oporezujete. O tome se detaljnije možete posavetovati sa pravnikom i računovođom.

   Svako dobro!

   Odgovori
 5. Milica

  Poštovana,
  Imamo sledecu situaciju. Poslodavac zeli da nam isplati maksimalne bonuse do iznosa koji ne podleze oporezivanju na extra prihod. Da li postoji neki maksimalan iznos bonusa koji sme da isplati? Takodje, zanima me da li bi taj bonus meni ulazio u prosek za naknadu tokom porodiljskog odsustva? I da li ja mogu snositi neke posledice zbog tako velikog bonusa?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Ne postoji ograničenje u visini bonusa koji poslodavac može da isplati zaposlenom. Zaposleni po tom osnovu može postatai obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana. Zaposleni može da snosi posledice ukoliko se ovom isplatom simuluje neki drugi pravni posao u cilju plaćanja manjeg poreza, u skladu sa načelom fakticiteta, koji u postupku poreske kontrole može da primeni Poreska uprava. U redovnom postupku, kada se radi zaista o isplati bonusa zaposlenom, ne vidim negativne posledice koje bi zaposleni mogao da snosi.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *