Firmarina – lokalna komunalna taksa na isticanje firme na poslovnom prostoru – ko je plaća i kada?

od strane | sep 29, 2022 | Osnivanje privrednih društava, Parafiskalni sistem, Preduzetnici, Privredna društva | 18 Komentari

Reformom parafiskalnog sistem 2012. godine, plaćanje većine lokalnih komunalnih taksi od strane privrede je ukinuto. Ipak, određeni broj malih i mikro privrednih subjekata dužan je da plaća lokalnu komunalnu taksu na isticanje firme na poslovnom prostoru (tkz firmarinu) i danas. O tome ko i kada treba da plaća ovu taksu pročitajte u nastavku teksta.

Lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme naplaćuje lokalna samouprava. Ovu mogućnost dao je zakonodavac u Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, gde je u članu 11. predviđeno da skupština jedinice lokalne samouprave može uvoditi lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga.

U članu 15. dalje se precizira da se lokalne komunalne takse mogu uvoditi za:

 • isticanje firme na poslovnom prostoru;
 • držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;
 • držanje sredstava za igru („zabavne igre“).

Obveznici ove takse mogu da budu i preduzetnici i pravna lica koja se razvrstavaju u mala (i mikro) pravna lica u skladu sa Zakonom o računovodstvu, ali samo pod sledećim uslovima: 

 • da obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka, ili 
 • da imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara

Iz ovog uslova, koji je definisan u članu 15a Zakona o finansiranju lokalne samouprave, možemo da izvedemo osnovna pravila plaćanja ove takse:

 • Mikro i mala pravna lica i preduzetnici koji se ne bave pobrojanim delatnostima i nemaju godišnji prihod veći od 50 miliona dinara ne plaćaju taksu za isticanje firme.
 • Mikro i mala pravna lica, koja se ne bave pobrojanim delatnostima, a imaju godišnji prihod preko 50 miliona dinara plaćaju taksu za isticanje firme.
 • Mikro i mala pravna lica, koja se bave pobrojanim delatnostima, plaćaju taksu za isticanje firme, bez obzira na vrednost godišnjeg prihoda.

Lokalna samouprava ima slobodu da odredi ko plaća taksu, u kojoj visini, kojim rokovima i kako ali i da propiše određene olakšice prilikom plaćanja.

Na visinu lokalne komunalne takse utiču:

 • delatnost firme,
 • površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata,
 • veličine firme u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i
 • zona grada u kojoj se nalazi poslovni prostor.

Odluku Grada Beograda o naplati firmarine možete pronaći ovde.

Na primer, firma koja se bavi programiranjem, razvrstana kao mikro pravno lice, sa sedištem (i nema drugih poslovnih prostorija) u Beogradu, u zoni I, može da očekuje rešenje o plaćanju firmarine od 53.000 dinara, u 12 mesečnih rata. U istu klasu spadaju i delatnosti call centra, računovodstva, konsaltinga, reklamiranja i inženjerske delatnosti, pa – u istoj zoni – mogu očekivati isti iznos firmarine.

Za preduzetnike, mikro i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara i ne bave se gore pobrojanim delatnostima, godišnji iznos firmarine ograničen je na dve prosečne zarade. Ovde je u pitanju prosečna zarada po zaposlenom ostvarena na teritoriji jedinice lokalne samouprave u periodu januar – avgust godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje firmarina, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistiku.

Po osnivanju firme, potrebno je da jedinici lokalne samouprave predate prijavu za komunalnu taksu P-KT, elektronskim putem, preko portala lpa.gov.rs. Ukoliko niste obaveznik plaćanja takse, to možete navesti u polju Napomene. Lokalna samouprava neće vam odrediti obavezu za taksu, već će samo prijavu obraditi kao informativnu.

Ukoliko vaša firma ostvari prihod veći od 50 miliona, u narednoj poslovnoj godini možete očekivati rešenje o plaćanju komunalne takse od strane lokalne samouprave. 

U rešenju ćete pronaći podatak o visini obaveze i instrukcijama za plaćanje. Taksa se plaća svakog meseca, u visini 1/12 godišnje obaveze. Za narednu godinu, lokalna samouprava izdaće vam novo rešenje u kojem se visina naknade može promeniti. Do dobijanja novog rešenja, dužni ste da svakog meseca plaćate firmarinu u iznosima iz prethodne godine.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu. Za svaku firmu istaknutu van poslovnog objekta plaća se taksa za svaku istaknutu firmu.

Treba voditi računa da lokalna samouprava pod isticanjem firme podrazumeva samo isticanje osnovnih podataka firme na panou ili tabli površine do 0,25 m2. 

Isticanje panoa veće površine ili panoa na kojem se nalaze i neki drugi podaci (reklamne poruke, slogani, informacije o prodajnim akcijama) lokalne samouprave tretiraju kao isticanje reklamnog panoa, a ovo povlači dodatne obaveze (pribavljanje projektnog rešenja za reklamni pano, dobijanje dozvole za postavljanje panoa i plaćanje posebne takse za reklamni pano). Prema tome, vodite računa o dimenzijama i sadržini panoa na kojem ističete podatke.

18 Komentari

 1. Biljana Cunkovic

  Da li komunalnu taksa za isticanje placaju I oni koji nisu istakli naziv firme ???

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   Komunalna taksa se naplaćuje i od firmi koje nisu istakle naziv firme.

   Svako dobro!

   Odgovori
 2. Nebojsa

  Pozdrav
  U tekstu gore koji smo imali prilike da procitamo pise da komunalnu taksu placaju preduzeca koja pa u jednom delu teksta stoji imaju PROMET a u drugom delu teksta PRIHOD veci od 50.000.000,00 rsd
  Sta se gleda kao uslov
  Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   U pitanju je prihod. Izvršićemo preciziranja u tekstu. Hvala što ste nam na to skrenuli pažnju.

   Svako dobro!

   Odgovori
 3. Sonja Popovic

  Zanatsko trgovinska komisiona radnja mi je odjavljena pre 13 god. Tek sada sam dobila preko e uprave da dugujem taksu za isticanje firme. Da li je treba platiti i koje je vreme zastarelosti za zanatsko trgovinske radnje.Sta mi je ciniti? Sonja

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana,

   O nastupanju zastarelosti možete se posavetovati sa pravnikom.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Seda

  Autoprevozničja radnja koja kamion parkira na iznajmljenom parkingu, ili je isti na putu gde da istakne firmu, ako joj knjigovodstvo vodi agencija. Prihod ispod 50.000.000 din. Da li plaća taksu?

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Ukoliko vaša delatnost nije uređena kao izuzetak, sve dok ne pređete 50 miliona dinara niste obveznik plaćanja komunalne takse na isticanje firme.

   Svako dobro!

   Odgovori
 5. Zoran Milenkovic

  Dobar dan,do 2008 imao sam registrovanu zanatsko bravarsku radnju odjavio i sve obaveze izmirene i javne i privatne do dana danasnjeg nikad nista nije doslo o nekom neizmirenom dugu!Pre par dana dosla komunalna taksa za isticanje firme,interesuje me moram li platiti ili ne?inace godisnji pret je bio mnogo manje od 50 miliona.
  Hvala unapred

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Pomoć u vezi sa vašim slučajem možete potražiti od pravnika.

   Svako dobro!

   Odgovori
 6. Igor

  Da li se placa taksa ukoliko se firma istakne sa unutrasnje strane izloga?

  Odgovori
 7. Bogdan

  Dobar dan. Da li sam kao preduzetnik paušalac u obavezi da prijavim komunalnu taksu iako znam da neću preći promet od 50 000 000? Ako jesam do kada je rok?

  Pozdrav

  Odgovori
 8. Biljana

  Postovanje,
  Moje preduzece je doo i u grupi me mikro preduzeca. bavimo se ugostiteljstvom imamo restorane sifra je 5210. Prihod u prosloj godini veci od 50 miliona,da li smo u obavezi da placamo lokalu poresku taksu za isticanje firme.

  hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Čim vam prihod prelazi 50 miliona dinara, vi ste obveznik lokalne takse za isticanje firme.

   Svako dobro!

   Odgovori
 9. Jelica

  poslujemo na tri lokalne samouprave dali treba podneti tri prijave za lokalnu komunalnu taksu i do kada treba podnositi prijavu za poslovnu godinu

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani,

   Prijava se podnosi svakoj opštini pojedinačno. Prema informacijama koje smo dobili iz lokalnih samouprava, potrebno je jednom podneti P-KT prijavu u roku od 15 dana od dana početka obavljanja delatnosti na datoj adresi. Ponovno podnošenje prijave svake godine nije neophodno, kada ste se jednom prijavili. Lokalna samouprava bi trebala sama da donese rešenje o taksi za isticanje firme. Radi sigurnosti, moj savet je da predate ponovo P-KT prijavu kada probijete limit od 50 miliona dinara, ako ste i prethodnih godina poslovali na određenoj opštini, ali ste zbog prometa manjeg od 50 mil dinara bili oslobođeni obaveze plaćanja firmarine. Prijavu možete podneti tokom aprila, s obzirom da je rok za predaju finansijskih izveštaja 31. mart te da će vam do tog roka biti poznat iznos prometa za prethodnu godinu.

   Svako dobro!

   Odgovori
 10. Đorđe

  Poštovanje,

  Moje preduzeće je organizovano kao d.o.o., u grupi je mikro preduzeća. Do sada nisam uradio nikakvu prijavu preko LPA-e, ali smo utvrdili da smo za 2023. godinu imali prihod od preko 50m RSD, za razliku od 2022. godine kada nismo. Firma postoji od septembra 2022, a sredinom 2023. godine smo prijavili i kancelariju na drugoj opštini. Moje pitanje je da li smo zakasnili sa prijavama, da li ja sada treba da podnesem dve prijave za 2023. godinu, na obe opštine i da li možemo da očekujemo neke penale od države? Unapred zahvalan!

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovani Đorđe,

   Bili ste dužni da predate prijave za ekološku taksu i taksu za isticanje firme nakon osnivanja firme. Taksu za isticanje firme plaćate počevši od 2024. godine. Prijave nisu podnete na vreme, ali u praksi uglavnom nema sankcija tim povodom. Predajte prijave što pre, za svaku opštinu po jednu prijavu, sa navedenim datumima u kom periodu ste poslovali na datim opštinama. Podsećamo da ste dužni da prijavite i ekološku taksu, svake godine. Ranije je rok bio jul tekuće godine, a od 2024. godine, rok za podnošenje eko takse je 30. april.

   Svako dobro!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *