Članstvo u privrednim komorama dobrovoljno

od strane | jan 19, 2013 | Građevinarstvo, Preduzetnici, Privredna društva, Racunovodstvo | 2 Komentari

Od 1. januara 2013. godine članstvo u privrednim komorama zasniva se na principu dobrovoljnosti. Obavezu plaćanja doprinosa komori imaju samo članovi.

Naime, članom 9. Zakona o privrednim komorama propisano je da članovi komore mogu da budu svi subjekti iz člana 8. Zakona koji imaju sedište odnosno obavljaju delatnosti na teritoriji Republike, pokrajine, grada i opštine za koju je komora osnovana.

Članovi komore pristupaju i istupaju iz članstva dostavljanjem pismenog obaveštenja o pristupanju odnosno istupanju iz komore čiji su članovi.

Obrazac obaveštenja nije propisan, pa subjekti mogu sami da ga kreiraju. Od datuma dostavljanja obaveštenja prestaju prava i obaveze dosadašnjih članova prema komori, ukoliko komora nije drugačije uredila svojim statutom.

Neke komore predviđaju da članstvo prestaje 6 meseci nakon dana pismenog obaveštenja člana o istupanju. Zakon predviđa da se istupanje bliže uređuje statutom komore, tako da članovi moraju poštovati rokove predviđene statutom i plaćati članarinu komori do isteka predviđenog roka.

Lica koja žele da istupe iz više komora u kojima su članovi, moraju svakoj od njih dostaviti obaveštenje o istupanju. Preporučujemo da se obaveštenje dostavlja lično na adresu komore ili kao preporučena pošiljka. Ukoliko izaberu ličnu dostavu, subjekti predaju obavštenje u dva primerka, od koga jedan predaju komori, a drugi, overen od strane komore, zadržavaju. Na taj način, privredni subjekti imaće dokaz o slanju obaveštenja o isputanju iz članstva.

Primer Obaveštenja o istupanju iz članstva u komori možete preuzeti ovde. Potrebno je da tekst popunite svojim podacima i odštampate na memorandumu.

Pročitajte kako se pravilno vrši zatvaranje avansa konačnim računom prilikom upotrebe različitih stopa PDV-a…

2 Komentari

 1. Aleksandar Radojkovic

  Dopis u vezi reketa od strane Reg. privredne komore Nisa upucen premijeru i potpresedniku vlade Ivici Dacicu i Aleksandru Vucicu

  Pisma u vezi reketa regionalne privredne komore u Nisu upucena Dacicu i Vucicu

  Gospodine Vučiću,

  Neznam da li cete ovo uopste i primiti ali ja vam pisem da mi bar bude lakse na dusi.
  Naime, ovih dana Regionalna komora šalje preteća pisma privrednim društvima o neplaćenim članarinama za 2010,2011 I 2012 godinu i to ako ne plate u roku od 15 dana angažovaće preko privatne advokatske kancelarije prinudnu naplatu.
  Toliko su drski i lenji da nisu mogli da koriste svoju pravnu službu već i tu očigledno nekom od advokata koji je istovremeno i director agencije za restituciju u Nišu, koji prima platu po raznim osnovama, sada žele i ovim rekteom da mu i na ovaj način napune džepove.
  Ta komora, a verujem i ostale šta pruža pre svega za ovu članarinu?, zatim, zašto nas nije obaveštavala još 2010godine o obavezi? Dakle, i to ih je mrzelo da urade., pa angažuju sada advokata, i to o našem trošku. Oni ništa ne rade a toliko ćinovnika imaju, bar sam se uverio kada sam otišao da im predam protestno pismo. Verujte, a možete se i sami uveriti preko svojih službenika, ova niška komora ima toliko zaposlenih, a u jeku radnog vremena sve kancelarije su osim dve- sekretarica, bile zaključane. Proverite kolike plate primaju za veliki nerad. Ja se slažem da nije loše biti član privredne komore, ali ona za tu članarinu treba da pruža privrednicima odredjene usluge, da ih zastupa, da im predlaže programe, da ih obaveštava o novinama u privrednom zakonodavstvu, o mogućnostima povoljnog kreditiranja, o domaćim i medjunarodnim sajmovima I još mnogo toga. Od svega ovoga oni nisu uradili ništa nit rade nešto. Molim proverite. Mi privrednici ne bi se bunili kada bi te komore radile u korist privrede a ne samo na rečima,već I na delu. Mada, oni od 2010 nisu radili ni na rečima, jer bi nas bar jednom godišnje obaveštavali o obavezi članarine I šta za nju dobijamo. Nama nije žao da platimo i duplo za razvoj prosvete, zdravstva, nauke I kulture, sporta, ali reket za nerad ne, jer su izdejstvovali ovaj nakaradni Zakon u vlasti DS’a, I to je je sramota. Kada sam ušao u onu zgradurinu komore u Nišu, osetio sam avetinju i učmalost, a kao dugogodišnji uspešan privrednik sečam se aktivnosti privrednih komora, koja je bila i zaštitnik i savetnik privrednicima i živela sa njima, a sada je sramota, petoduplo više činovnika a nula efekta.
  Ovo pismo cu poslati i svim novinama i televizijama, pa ako vsd vaši savetnici ne informišu o ovome, vi će te pročitati u dnevnoj štampi.
  Takodje, ovo pismo upućeno je I gospodinu Dačiću.
  Unapred hvala, ako se oglasite i reagujete na ovo moje pismo.

  Radojković Aleksandar, dip. Ekon. Spec. spoljne trgovine.

  Savez udruženja privrednika i klastera jugoistočne Srbije zatražio je danas od premijera Ivice Dačića, prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da privrednike, sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga oslobode plaćanja zaostale članarine niškoj Regionalnoj privrednoj komori:

  „Savez udruženja privrednika i klastera jugoistočne Srbije oštro protestuje zbog podizanja tužbi protiv preduzeća za neplaćenu članarinu iz 2010., 2011. i 2012. godine, na ime članstva u Regionalnoj privrednoj komori Niš, smatrajući da se time ugrožava ionako teško poslovanje firmi na jugoistoku Srbije.

  Privrednici na jugoistoku Srbije iznenađeni su ovakvim postupkom Regionalne privredne komore, jer njihove firme nemaju ugovor sa RPK o plaćanju članarine, koja ih pritom nije ni upozorila o mogućnosti potraživanja duga sudskim putem. Uostalom, privrednici koji u ovom delu Srbije posluju u izuzetno teškim uslovima, smatraju da RPK traži mnogo za usluge koje ne pruža.

  Mala i srednja preduzeća na ovdašnjoj teritoriji zapošljavaju oko 3000 radnika. Ukoliko budu primorani da plate članarinu, koju im je, čim su osnovali firmu, po automatizmu, nametnuo stari Zakon iz socijalističkih vremena, bez posla bi moglo da ostane oko 1000 radnika. Zbog toga, članovi našeg udruženja zahtevaju da RPK stopira utuživanja.

  Predstavnici Saveza udruženja privrednika i klastera jugoistočne Srbije ističu da je novac koji se uzima od privrednika pametnije dati za otvaranje novih radnih mesta, nego za finansiranje visokih plata onih koji godinama rade u RPK, a pritom se u privredu ne razumeju, niti ih zanima kakve su realne potrebe privrednika.

  Odgovori
  • zorica zivancevic

   Postovani
   Utuzenja od suda su vec na adresama privrednika iz Niskog regiona. Potpuno se slazem sa napred navedenim ali sta dalje? U sredu imamo rociste po osnovu duga za 2011 i 2012.god.

   Pozdrav

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *