Osnovni uslovi za odbitak prethodnog PDV-a

od strane | dec 28, 2013 | PDV | 10 Komentari

Prema Zakonu o PDV, prethodni porez predstavlja iznos PDV-a koji je obračunat u prethodnoj fazi prometa, dakle prilikom nabavke dobara i usluga, odnosno obračunat i plaćen prilikom uvoza, a koji obveznik može da odbije od PDV koji duguje (od PDV koji obračunava u računima koje fakturiše svojim kupcima).

Prethodni porez nalazi se u računima koje obvezniku izdaju njegovi dobavljači, koji su takođe u sistemu PDV-a, a kojima su nabavljena dobra i usluge koje će obveznik koristiti u svrhe obavljanja delatnosti. Prethodni porez je i porez iskazan u avansnom računu koji mu izdaje dobavljač kojem je obveznik izvršio avansno plaćanje, kao i PDV koji je plaćen carinskom organu prilikom uvoza. 

Prethodni PDV predstavlja iznos koji umanjuje PDV obavezu svakog obveznika. Iz tog razloga, važno je utvrditi ispravan iznos PDV koji se može odbiti, odnosno za svaki ulazni PDV odrediti da li postoji pravo njegovog odbitka ili ne.

Osnovni uslov za odbitak prethodnog poreza jeste da se nabavljena dobra i usluge koriste za promet dobara i usluga koji je oporeziv PDV-om, dakle u poslovne svrhe u užem smislu. Dakle, ukoliko se određena dobra nabavljaju za lične potrebe vlasnika, zaposlenih ili za potrebe reprezentacije, ne postoji pravo na odbitak PDV iz takve nabavke. Nabavke bez prava odbitka prethodnog poreza definisane su još i članom 25 i 29 Zakona o PDV-u.

Drugi važan uslov za odbitak PDV-a jeste da poreski obveznik poseduje račun izdat od strane drugog poreskog obveznika u kome je naveden iznos prethodnog PDV-a. Račun mora da bude ispravan, odnosno da sadrži sve Zakonom propisane podatke. U slučaju da se radi o uvozu, obveznik treba da poseduje carinski obračun u kojem je iskazan prethodni PDV kao i dokaz da je iskazani PDV platio prilikom uvoza.

Koristimo priliku da ukažemo na grešku koja se često dešava u praksi, a koju većina poreskih obveznika zanemaruje, a to je neispravan naziv ili adresa primaoca računa. Naime, poreske obveznik nema pravo na odbitak PDV koji je iskazan u računu koji ne sadrži sve propisane elemente, među kojima su i naziv, adresa i PIB poreskog obveznika. To znači da ukoliko primite račun u kojem vam dobavljač nije prikazao tačan naziv, adresu ili PIB firme, nemate pravo na odbitak PDV, jer se radi o neispravnom računu. Ovakav račun treba reklamirati odmah po prijemu i tražiti izdavanje novog ispravnog računa. Ukoliko biste račun sa netačnim podacima koristili za umanjenje PDV obaveze, bili biste u poreskom prekršaju, kakav poreski inspektori u poreskoj kontroli redovno proveravaju. Zato nemojte rizikovati, već ažurno obavestite dobavljača da je načinio grešku i izdejstvujte ispravan račun pre nego što ga uzmete u obzir za obračun poreske obaveze. U suprotnom, nemojte neispravan račun koristiti kao osnov za odbitak PDV-a.

U praksi  se podrazumeva da pravo na odbitak imaju samo poreski obveznici. Takođe, i pravo da iskažu PDV u računu imaju samo poreski obveznici. Međutim, poreski obveznici retko proveravaju da li su njihovi dobavljači koji su im izdali račun sa PDV-om zaista u sistemu PDV-a. U slučaju kada bi lice koje nije u sistemu PDV iskazalo PDV u računu (a na to nema pravo), bilo bi dužno da iskazani PDV plati, a sa druge strane, lice koje je račun primilo, a nalazi se u sistemu PDV ne bi imalo pravo da iskazani PDV odbije kao prethodni.

Zbog toga se kao dobra praksa poreskim obveznicima preporučuje da od svih dobavljača po čijim računima koriste odbitni PDV pribave njihove PDV potvrde i da ih arhiviraju, jer im mogu biti potrebne i u eventualnom postupku poreske kontrole obračuna PDV-a od strane Poreske uprave.

Zaključujemo da pravo na odbitak postoji kada su ispunjeni svi navedeni uslovi, a to su:

– primalac računa je u sistemu PDV-a

– izdavalac računa je u sistemu PDV-a

– primalac poseduje račun izdat u skladu sa Zakonom (sadrži sve propisane podatke)

– promet koji se fakturiše u računu mora biti izvršen (dobra i usluge su isporučena), a u slučaju avansnog računa, mora biti izvršeno avansno plaćanje dobara i usluga (pre isporuke)

– nabavljena dobra i usluge koriste se za promet koji je oporeziv PDV-om sa pravom na odbitak prethodnog poreza.

10 Komentari

 1. Djordje Ostojic

  Postovani,
  Komentarisem a , kako sam Vas novi e-clan imam samo pohvale na Vase komentare i strucna misljenja.
  Poz Djordje

  Odgovori
 2. MILKA

  Poštovani,
  molim vas da mi odgovorite na sledeće:Često se dogadja da obveznici
  pdv-a na knjiženje dostave račune dobavljača znatno kasnije od datuma
  izdavanja računa, npr. račun gde imaju pravo na prethodni pdv, a gde je usluga izvršena 31,03,2015., datum izdavanja računa 01,04,2015,, a račun dostavljen na knjiženje 01,08,2015, godine.
  Kako postupiti?Menjati pdv prijavu od aprila ili uključiti pdv u prijavu za august? Isto pitanje i za slučaj kad izdavalac računa nije u pdv-u?
  Pozdravljam vas i zahvaljujem, K. Milka

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Postovana,

   Racun ukljucujete u PDV prijavu za onaj poreski period u kojem ste primili racun, dakle avgust.

   Nema potrebe da menjate PDV prijavu. Odbitak PDV mozete iskoristiti tokom 5 godina nakon izdavanja racuna u kojem je prethodni ucesnik u prometu obracunao PDV na koji imate pravo odbitka.

   Srdacan pozdrav!

   Odgovori
  • jafranka

   Nabavlajmo dizel u Makedoniji i tamo placamo devizama, odradili smo refakciju poreza, kako prikazati u pdv prijavi?

   Odgovori
   • Marija Đorđić

    Poštovani,

    Nažalost nemamo iskustva sa ovakvim slučajevima. Možete se obratiti Call Centru Poreske uprave na telefon 077/700-007. Nadam se da ćete pronai odgovor na pitanje.

    Srdačan pozdrav!

    Odgovori
 3. Ana

  Postovani, interesuje me na sta firma moze da iskoristi pretplaceni PDV? Za poslednja 3 meseca imamo oko 250000, kako mozemo da iskoristimo taj Pdv? Hvala

  Odgovori
  • Marija Đorđić

   Poštovana Ana,

   Preplatu PDV možete iskoristiti kao poreski kredit, za umanjenje budućih obaveza za PDV, možete ga preknjižiti predajom zahteva za preknjiženje na poreski dug po osnovu drugih poreza i doprinosa čiju naplatu vrši Poreska uprava ili možete predati zahtev za povraćaj više plaćenog poreza na tekući račun privrednog društva.

   Srdačan pozdrav!

   Odgovori
 4. Valentina Cvetkovic

  pozdrav,
  sta se radi u slucaju da imamo racun koji ima vise artikla i ima iskazane osnovice za pdv pojedinacno za svaki artikl ali nema u ukupnom iznosu iskazanu osnovicu, a ima i rabat ?
  isto, da li je racun formalno neispravan ako je jedno slovo pogreseno napisano u adresi?
  Srdacan pozdrav!

  Odgovori
 5. milena

  Javnim izvršiteljima uplaćujemo predujam, koji evidentiramo kao dati avans i kristimo prethodni PDV. Po zaključenju zaključka J.I.dostvljaju konačni račun u kojem je iskazan ukupan iznos PDV-a. Problem je u tome što J.I. sami namire iznos svojih troškova (od sredstva naplaćenih od izvršnog dužnika) a nama prenesu samo iznos glavnog duga i kamate, tako da mi nemamo načina da knjižimo konačni račun, jer isti i ne plaćamo.
  Po jednom stručnom komentaru J.I.su obveznici PDV-a i dužni su da ispostave avansni i konačni račun po kojem izvršni poverilac može koristiti odbitni PDV. Znači sporno je samo pitanje prenosa naplaćenog iznosa -UKUPNOG-od izvršnog dužnika. Ukoliko bi J.I.preneo ceo iznos-ili prenosio onako kako naplaćuje- ispostavio konačni račun i mi isti plaćali (posle obustavljanja dela koji je naš-gl.dug i kamata) I D. mogli bismo račun i proknjižiti.
  Molim za pomoć-tumačenje.
  Hvala,
  Milena

  Odgovori
 6. Dragana

  Postovani,
  Kupulu bismo za firmu dzak za vezbanje, tj protiv stresa. Da li imamo prava na odbitak pdv-a.
  Srdacan pozdrav
  Unapred hvala

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *